Pokušao sakriti donacije
20

Wall Street Journal tvrdi: Elon Musk donirao milione dolara desničarskim grupama

N. Ž.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Najbogatiji čovjek na svijetu, te vlasnik firme Tesla, Elon Musk je donirao milione dolara u prethodnih nekoliko godina desničarskim grupama u SAD-u, objavio je u izvještaju Wall Street Journal.

Musk je javno govorio kako je podržavao demokrate do ovog izbornog ciklusa, kada je stao iza republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Prema otkriću Wall Street Journala, Musk je donirao više od 50 miliona dolara grupI "Citizens for Sanity", koja se bori za veće kontrole nad migracijama i protiv prava trans osoba.

Donirao je i veću sumu novca grupi koja se, prema izvještaju, bori za smanjivanje podrške Kamali Harris među Afro-amerikancima u SAD-u.

Pored toga, direktno je donirao 10 miliona dolara guverneru Floride Ronu DeSantisu, koji se smatra budućim liderom unutar Republikanske stranke.

Za kraj, Wall Street Journal je otkrio da je Musk pokušao ove donacije sakriti od javnosti, koristeći razne grupe građana koje po zakonu ne moraju iznositi imena svojih donatora.

Također, kada su unutar grupa kojima je donirao novac razgovarali o njegovim donacijama, korištene su aplikacije s enkriptovanim porukama.