Prvo u restoranima
14

Za tri godine u Švicarskoj će se moći kupiti meso proizvedeno u laboratoriji

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Švicarskoj će za otprilike tri godine biti moguće kupiti meso uzgojeno u laboratoriji, prema tvrdnjama generalnog direktora kompanije Bell Food Groupa Lorenz Wyss koja se bavi preradom mesnih proizvoda.

"Međutim, vjerovatno nećete moći odmah kupiti proizvode u supermarketima, već prvo u restoranima”, rekao je Wyss.

U intervjuu za Neue Zurcher Zeitung objavljenom u petak, šef Bell je objasnio da je moguće da će se za početak kultivirati samo pojedinačne komponente, poput masti. Bell je kupio udio u holandskom proizvođaču govedine Mosa Meat 2018.

Dodao je da ako tehnologija bude funkcionisala, to će biti pravi dodatak tradicionalnoj proizvodnji mesa i da kompanija koju predstavlja mora biti dio toga.

Singapur je 2020. godine postao prva zemlja koja je počela prodavati piletinu napravljenu uzgojem životinjskih ćelija – tehnikom koja ne zahtijeva hektare poljoprivrednog zemljišta, antibiotike ili ubijanje miliona životinja.

Ova tehnologija bi mogla pomoći u smanjenju utjecaja na okoliš proizvodnje mesa uzgojenih životinja, posebno u Švicarskoj, gdje je potrošnja mesa visoka.