"Neuspjela propaganda"
558

Zaharova: Zapad je posramljen i uništen bez ispaljenog metka

D. B.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE)
U vrijeme kad Rusija povlači vojsku s granice blizu Ukrajine poslije završetka vojnih vježbi, Moskva poručuje da su se najave Zapada o skorom napadu na Ukrajinu pokazale pogrešnim.

U "oštrom" današnjem obraćanju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova se osvrnula na višesedmične izvještaje i tvrdnje američkih te evropskih zvaničnika da će ruske snage napasti Ukrajinu.

"Ovaj 15. februar 2022. godine će biti upisan u historiju kao dan kada ratna propaganda Zapada nije uspjela", izjavila je Zaharova dodavši da je Zapad "osramoćen i uništen bez ispaljenog metka".

Kao što je ranije objavljeno, rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su neke trupe završile vježbe u Bjelorusiji blizu ukrajinske granice te da započinju proces povlačenja.

Zaharova se oglasila nakon što je Bloomberg u subotu citirajući neimenovane američke zvaničnike objavio da će Rusija započeti ofanzivu na Ukrajinu danas (utorak).

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je tokom vikenda za CNN rekao da "izvori i prikupljene informacije govore da se svaki dan može očekivati veća vojna akcija". On je dodao da to podrazumijeva i sedmicu prije kraja Zimskih olimpijskih igara.

Tenzije između Rusije i Ukrajine su eskalirale u proteklim mjesecima, a Zapad je upozoravao da bi ruska vojska mogla uskoro izvršiti invaziju. Kremlj je uporno tvrdio da nema agresivne namjere te je optužio medije na engleskom jeziku da uzrokuju masovnu histeriju.

Moskva je zatražila garancije da se NATO neće širiti bliže granicama Rusije te da Ukrajina neće postati nova članica. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da Moskva "nema veto" na ambicije Kijeva o članstvu u bloku.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izrazio razočarenje odgovorom NATO-a i SAD-a, ali je istakao da se nada u postizanje diplomatskog rješenja. Zapadnjačke izvještaje o sigurnoj invaziji je nazvao "informacijskim terorizmom".