Nezadovoljstvo raste
61

Zaiskrilo na Kavkazu: Rusi optužili Armence za neprijateljsko djelovanje

B. H.
Armenski ambasador u Moskvi Vagharshak Harutyunyan pozvan je u rusko ministarstvo vanjskih poslova zbog navodnog "niza neprijateljskih koraka Jerevana".

Rusima je zasmetalo putovanju u Ukrajinu supruge premijera Nikola Pashinyana, prijenos humanitarne pomoći režimu u Kijevu, kao i vojne vježbe u zemlji uz učešče Sjedinjenih Američkih Država.

"Veleposlanik Armenije u Moskvi V. V. Harutyunyan pozvan je u rusko ministarstvo vanjskih poslova i upućen mu je oštri prigovor", stoji u saopćenju ruskog ministarstva.

Osim toga, ambasadoru je uručena prosvjedna nota zbog navodnih uvredljivih izjava predsjednika Nacionalne skupštine Armenije Alena Simonyana upućenih službenoj predstavnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariji Zakharovoj i ministarstvu u cjelini.

Osim toga, ministarstvo je izrazilo zabrinutost zbog pritvaranja blogera Mikaela Badalyana i kolumnista radija Sputnik Armenija Ashota Gevorkyana na teritoriju republike.

Ovo je najoštrija poruka Kremlja upućena Armeniji još od samostalnosti ove kavkaske republike.

Podsjećamo, prošle sedmice je armenski premijer Nikol Pashinyan otužio Rusiju da nije osigurala sigurnost Aermenije tokom, kako je rekao, agresije iz susjednog Azerbejdžana s ciljem osvajanja regije Nagorno-Karabah.

Pashinyan je kazao da je politika njegove zemlje da se isključivo oslanja na Rusiju kao garanta sigurnosti strateška greška.