Spriječiti secesioniste
681

Zakon koji sankcioniše antidejtonske aktivnosti u BiH korak bliže ka usvajanju u SAD-u

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kongresmenka Ann Wagner potpredsjednica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, izdala je saopćenje nakon što je njen prijedlog Zakona o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije usvojio Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma.

"Ja predstavljam najveću bosansku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine, a moji birači su duboko zabrinuti zbog krize kod kuće. Cinični etnonacionalistički političari nastoje da iskoriste predstojeće opće izbore za produbljivanje podjela, dok Dodik eskalira svoju nepromišljenu i nezakonitu secesionističku agendu uz podršku Putinovog režima", istakla je Wagner.

Ona je kazala da SAD-u očajnički treba snažan, upotrebljiv ekonomski mehanizam da se snaši u izuzetno nestabilnoj situaciji u narednih nekoliko mjeseci i da je sada vrijeme za djelovanje.

"Moj prijedlog zakona kodificira i nalaže ključne sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni. Uoči oktobarskih izbora, Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije poslat će prijeko potreban signal odvraćanja lošim akterima, i unutrašnjim i vanjskim, koji nastoje destabilizirati Bosnu", naglasila je Wagner.

Dodala je da će SAD nametnuti teške posljedice zbog ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH.

"Zahvalan sam što je Komisija usvojila moj zakon i nadam se da će cijeli Dom moći glasati o njemu što je prije moguće", zaključila je Wagner.