Udar na slobodu govora?
57

Zakon na snazi: Svi novi njemački državljani moraju potvrditi pravo Izraela na postojanje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Podnositelji zahtjeva za njemačko državljanstvo morat će izričito potvrditi pravo Izraela na postojanje prema novom zakonu o državljanstvu koji je stupio na snagu u utorak.

Novi zakon smanjio je broj godina koje osoba mora živjeti u Njemačkoj da bi dobila pasoš, s osam na pet godina. Također će omogućiti migrantima prve generacije da budu dvojni državljani.

Nova su pitanja dodana testu za dobijanje državljanstva ove zemlje, uključujući pitanja o judaizmu i pravu Izraela na postojanje.

"Dodana su nova ispitna pitanja o temama antisemitizma, prava države Izrael na postojanje i života Jevreja u Njemačkoj", potvrdilo je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak.

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faesar rekla je da svako ko dijeli naše vrijednosti i ulaže napor sada može brže dobiti njemački pasoš i više se ne mora odreći dijela svog identiteta odricanjem od starog državljanstva.

"Ali isto tako smo jasno stavili do znanja: svatko tko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo strožim nego prije", kazao je Faesar.

Dijelovi testa uključuju pitanja o historijskog odgovornosti Njemačke prema jevrejskom narodu kao posljedici zločina nacističke Njemačke, te o tome kada je osnovana država Izrael.

Novi zakon dolazi samo nekoliko dana nakon što je izvještaj Das Erstea otkrio da je njemačko ministarstvo obrazovanja sastavilo popise profesora koji ne slijede vladinu liniju prema Gazi, u pokušaju da ih liši budućeg finansiranja u akademskoj zajednici.

Prošle sedmice, Sabine Doring, mlađa ministrica odgovorna za visoko obrazovanje, bila je prisiljena podnijeti ostavku nakon što je istražila mogućnost rezanja finansiranja potpisnicima otvorenog pisma u znak podrške propalestinskim studentskim kampovima.

Das Erste dobio je e-poruke koje sugeriraju da je ministarstvo provjerilo može li oduzeti sredstva potpisnicima.

Doring je ranije tvrdio da je ministarstvo izvršilo interne provjere jesu li akademici prekršili zakone, ali nije razmatralo uklanjanje sredstava.

Njemačka je jedan od najvećih dobavljača oružja Izraelu, prodavši opremu i oružje prošle godine u vrijednosti od 326,5 miliona eura, prema podacima ministarstva privrede ove zemlje.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze u oktobru, Berlin je donio niz represivnih mjera protiv djela solidarnosti s Palestinom. U martu je centralna banka u Njemačkoj zamrznula bankovni račun jevrejske anticionističke organizacije.

Govori palestinskih akademika i pisaca su otkazani, demonstracije zabranjene i primijenjena su stroga pravila u vezi s govorom na demonstrantima i događajima.

Prije dva mjeseca, britansko-palestinskom kirurgu Ghassanu Abu Sittahu odbijen je ulazak u Njemačku kako bi sudjelovao na propalestinskoj konferenciji. Događaj na kojem je trebao govoriti, Palestinski kongres, zatvorile su stotine policajaca u civilu, koji su upali na događaj i izveli nekoliko hapšenja.