Je li napad izgledan?
38

Zaljevske zemlje u velikom strahu od izraelskog napada na Iran: Sve oči uprte u naftna postrojenja

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vlada, u koordinaciji s vojskom, uskoro bi trebala donijeti odluku o načinima uzvratnog napada na Iran, a tim povodom svoju zabrinutost izrazile su i Zaljevske zemlje.

Naime, kako su naveli izvori za novinsku agenciju Reuters, Zaljevske zemlje lobiraju u Washingtonu da SAD spriječi namjeru Izraela da napadne iranska nafrna postrojenja.

Kako ističu, postroji strah da bi u tom slučaju, naftna postrojenja Zaljevskih zemalja bila na udaru iranskih saveznika u regiji.

"Zaljevske države, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE i Katar, odbijaju pustiti izraelske avione da prelete njihov zračni prostor zbog potencijalnog napada na Iran i to su prenijeli Bijeloj kući", pojasnili su.

Potezi Zaljevskih zemalja uslijedili su nakon diplomatskog pritiska Irana koji je tražio od ovih zemalja da iskoriste svoj utjecaj u Washingtonu i prenesu poruku povodom potencijalnog izraelskog odgovora.

Iran je također upozorio Saudijsku Arabiju da ne može garantovati sigurnost naftnih postrojenja ove države ukoliko Izraelu bude pružena bilo kakva pomoć u izvođenju napada.