Komentar Budimpešte
18

Zapad je možda zabrinut zbog rezultata izbora u Njemačkoj, ali Mađari ne: "Vidimo početak nove ere"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetnik Viktora Orbana Gergely Gulyas komentirao je rezultate pokrajinskih izbora u Njemačkoj te je poručio kako oni predstavljaju početak nove ere u toj zemlji.

Govoreći o rezultatima izbora u Saksoniji i Tiringiji te historijskom rezultatu desničarskog AfD-a, Gulyas je rekao kako Budimpešta s velikom pažnjom prati dešavanja u Njemačkoj.

"Mađarska ne želi da se direktno miješa u unutrašnju politiku bilo koje zemlje, ali istovremeno prati politička dešavanja u najjačoj evropskoj državi i zainteresovana je da Njemačka ima stabilnu vladu. S ove tačke gledišta, vidimo početak nove ere. Podrška vladajućim strankama u dvije istočne pokrajine svedena je na minimum", rekao je Gulyas.

Poručio je kako su stranke koje se smatraju krajnjom desnicom ili ljevicom stekle većinu u ovim pokrajinama.

"U cijeloj kampanji najodlučnija tema bile su migracije. Ako Brisel ne promijeni svoju namjeru da ukine zaštitu vanjskih granica Šengena prema Mađarskoj, Berlin se može suočiti s novim talasom migracija. Zato vjerujemo da će ovaj izborni rezultat potaknuti snage njemačke politike da pomognu Mađarskoj u njenoj borbi protiv Brisela", poručio je.