Veliki udarac za Evropu
63

Zašto je Trumpov izbor potpredsjednika loša vijest za Ukrajinu: "Rusi moraju dobiti nešto"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Veći dio Evrope već je bio u panici zbog drugog Trumpovog predsjedništva i njegovih implikacija na američku vanjsku politiku. Sada je odluka Donalda Trumpa da izabere J.D. Vancea za potpredsjednika još više zabrinula savjetnike da će SAD prekinuti pomoć Ukrajini.

Ovaj 39-godišnji senator iz Ohaja jedan je od najizolacionističnijih članova Republikanske stranke. Oštro se protivi korištenju više sredstava za pomoć Ukrajini i osudio je ono što vidi kao pretjeranu ovisnost Evrope o Sjedinjenim Američkim Državama kada su u pitanju vojna ulaganja.

Jedan visoki dužnosnik EU-a, koji je govorio anonimno kako bi iskreno govorio o tom pitanju, rekao je u intervjuu u ponedjeljak da je Vanceovo imenovanje "katastrofa" za Ukrajinu - a time i za Evropsku uniju, koja je poduprla Ukrajinu dok se brani protiv ruske agresije.

Vance je igrao centralnu ulogu u nastojanju da se odbaci prijedlog zakona o pomoći Ukrajini ranije ove godine u Senatu, a iako je taj pokušaj propao, Vance je novinarima u to vrijeme rekao: "Uspjeli smo to učiniti prilično jasnim Evropi i ostatku svijeta da Amerika ne može beskonačno ispisivati ​​bjanko čekove".

"Svako ko ima mozga zna da će sukob u Ukrajini završiti pregovorima. Ideja da će Ukrajina gurnuti Rusiju natrag na granice iz 1991. je smiješna, niko u to zapravo ne vjeruje. Ukrajina je funkcionalno uništena kao država. Prosječna dob oficira ukrajinskih oružanih snaga je 43 godine. To je tragično. U najboljem je interesu Amerike da prizna da će Ukrajina morati ustupiti nešto teritorija Rusima, a mi moramo okončati ovaj rat", kazao je jednom prilikom Vance.

Ono što također opterećuje evropske umove su Vanceovi protekcionistički impulsi, koji bi mogli ugroziti trgovinske odnose Evrope sa SAD-om. Senator iz Ohija gorljivi je branitelj američke proizvodnje i zagovara carine na uvoz.

U podužem intervjuu za POLITICO na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u februaru, Vance, nekadašnji Trumpov kritičar, koji se konvertovao na katoličanstvo s protestantizma, iznio je svoje mišljenje o tome zašto Amerika ne bi trebala pomoći Ukrajini.

"Jednostavno nemamo proizvodne kapacitete za podržavanje kopnenog rata u istočnoj Evropi na neodređeno vrijeme. I mislim da je dužnost lidera da to artikuliraju za svoju populaciju. Koliko dugo se očekuje da će ovo trajati? Koliko se očekuje da će koštati? I što je još važnije, kako bismo zapravo trebali proizvesti oružje potrebno za podršku Ukrajincima?", kazao je Vance.

Zagovornici Ukrajine u SAD-u nastojali su pobiti argument da Washington ispisuje bjanko ček Kijevu. Većina novca izdvojenog za pomoć Ukrajini ne napušta Sjedinjene Američke Države. Velik dio umjesto toga ide američkim odbrambenim izvođačima, koji isporučuju to oružje ili finansiraju američke vojne operacije.

Vanceova vanjska politika u Trumpovom stilu, Amerika na prvom mjestu proteže se i na općenitije kritike Evrope i NATO-a. U govoru u Senatu u aprilu, okrivio je Evropu jer ne troši dovoljno na odbranu.

"Tri godine su nam Evropljani govorili da je Vladimir Putin egzistencijalna prijetnja Evropi. I tri godine nisu uspjeli odgovoriti kao da je to zapravo istina", rekao je, posebno prozivajući Njemačku jer nije potrošila dva posto svog BDP-a na odbranu – iznos na koji su članice NATO-a pristale kao zajednički cilj.

Vance, čija knjiga "Hillbilly Elegy" opisuje njegovo odrastanje u američkim državama hrđavog pojasa, dugo je zagovarao cilj američkog radnika i važnost američkog proizvodnog sektora.

Očekuje se da da će zagovarati ekonomski zaokret prema unutra i gurati protiv Kine ako bude izabran za potpredsjednika na republikanskoj listi u novembru - još jedna glavobolja za Brisel dok EU nastoji popraviti oštećene trgovinske odnose između Brisela i Washingtona.

Isti evropski dužnosnik primijetio je da će, ako Trump-Vance pobijedi u novembru, nova administracija vjerojatno potaknuti Evropu da se približi američkoj poziciji u odnosu na Kinu.

Do danas je EU bila manje agresivna prema Pekingu od Sjedinjenih Država kada je u pitanju trgovina, nametnuvši manje stroge carine na uvoz kineskih električnih vozila od SAD-a, na primjer.

"Vidjet ćete puno agresivniji pristup zaštiti domaćih proizvođača" ako Trump osvoji drugi mandat, rekao je Vance za POLITICO ovog proljeća.

"Svakako mislim da bismo trebali biti puno agresivniji u primjeni carina na cijeli niz industrija".

Takva su upozorenja problematična za Evropsku uniju, koja pokušava smiriti odnose između Brisela i Washingtona pod Bidenovim predsjedanjem.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Trump je uveo carine na evropski uvoz čelika i aluminija, a obećao je da će ponovno zaštititi američku industriju bude li ponovno izabran u novembru.

Bivši predsjednik naglasio je Vanceov uspjeh u zaštiti američkih radnika pri objavi svog izbora u ponedjeljak.

"JD je imao vrlo uspješnu poslovnu karijeru u tehnologiji i finansijama, a sada, tokom kampanje, bit će snažno fokusiran na ljude za koje se tako briljantno borio, američke radnike i poljoprivrednike u Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Ohaju, Minnesoti i daleko šire", napisao je Trump.