Nuklearna prijetnja
99

Zašto Putin tvrdi da mogući poraz u Ukrajini predstavlja prijetnju opstanku Rusije

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Institut za proučavanje rata (ISW) u posljednjoj analizi govori o sve učestalijem spominjanju nuklearnog oružja od ruskog lidera Vladimira Putina ističući da to radi s ciljem potkopavanja podrške koju Ukrajina dobija od Zapada.

Putin već dva dana zaredom govori o nuklearnom oružju, posebno spominjući mogućnost "spuštanja praga" za upotrebu nuklearnog oružja u ruskoj nuklearnoj doktrini.

ISW vjeruje da Putin artikuliše prijetnju kako bi spriječio dalju podršku Zapada Ukrajini i potkopao međunarodne napore za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Tokom svog nedavnog govora 21. juna, Putin je izjavio da Rusija namjerava dalje razvijati svoju nuklearnu doktrinu kako bi osigurala strateško odvraćanje i održala globalnu ravnotežu snaga. On je takođe istakao napore Rusije da unaprijedi svoje konvencionalne borbene sposobnosti i odbrambenu industrijsku proizvodnju.

Tokom konferencije za štampu u Vijetnamu 20. juna, Putin je sugerisao da bi Rusija mogla sniziti prag za upotrebu nuklearnog oružja u svojoj nuklearnoj doktrini. On je tvrdio da bi potencijalni budući poraz ruskih snaga u Ukrajini mogao dovesti do kolapsa ruske državnosti.

ISW je sugerisao da bi Putinovo izjednačavanje poraza u Ukrajini s egzistencijalnom prijetnjom Rusiji mogao biti strateški manevar. To bi moglo predstavljati izgovor potencijalnog odstupanja od trenutne nuklearne doktrine u ekstremnim okolnostima.

Čini se da je Putinova izjava od 21. juna u skladu s nedavnim naporima usmjerenim na podrivanje pokušaja Zapada da se ujedini protiv ruske invazije na Ukrajinu i postigne odlučujući ishod.

ISW tvrdi da, iako je prijetnja nuklearne eskalacije ključni element ruske strategije za utjecaj na donošenje odluka u stranoj zemlji, stvarna nuklearna eskalacija ostaje malo vjerojatna zbog postojećih nuklearnih i konvencionalnih mehanizama odvraćanja.