Neočekivano, ali logično
32

Zašto se Izrael obraća Rusiji za pomoć: Priča o političkom padu, krivičnom gonjenju i ključnom igraču

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha označilo je značajnu prekretnicu u pregovorima o prekidu vatre u Gazi. Haniyeh je igrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, a njegova smrt je ozbiljno zakomplikovala mirovni proces, povećavajući rizik od dalje regionalne eskalacije.

SAD su razvile plan za postizanje sporazuma, a većina uslova sporazuma je riješena. Ostaju dva ključna pitanja: zahtjev Izraela da zadrži svoje snage u koridoru Filadelfija i spiskovi talaca i zarobljenika koji će biti razmijenjeni, što je osjetljivo pitanje za obje strane, piše RT.

Prema izvorima u turskom ministarstvu vanjskih poslova, SAD su nagovijestile da će izaći iz pregovora ako ne bude postignut napredak u roku od dvije sedmice.

Izrael ne može priuštiti ustupke

Uprkos rastućem međunarodnom pritisku, Izrael ostaje čvrst u odbijanju za prekid vatre. Premijer te zemlje Benjamin Netanyahu se našao u nesigurnom položaju, balansirajući između zahtjeva međunarodne zajednice, pritiska SAD-a i vlastitih političkih interesa.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Jedan od primarnih razloga zašto Izrael ne može pristati na prekid vatre je sigurnost. Netanyahu i njegova vlada vide Hamas kao egzistencijalnu prijetnju. Svaki ustupak, kao što je prekid vatre bez potpunog uništenja Hamasove vojne infrastrukture, mogao bi se shvatiti kao znak slabosti koja potencijalno vodi daljem nasilju.

Domaći politički pritisci takođe igraju značajnu ulogu. Netanyahu se suočava sa snažnim otporom desničarskih političkih snaga koje su odlučno protiv bilo kakvih ustupaka Palestincima i zahtijevaju tvrdolinijaški pristup. Svaki korak ka prekidu vatre, koji se može smatrati ustupkom Hamasu, može dovesti do političkog pada Netanyahua i njegove vlade.

Netanyahu je također lično ugrožen. Ako pristane na prekid vatre i ne ispuni svoja obećanja o eliminaciji Hamasa, njegovi politički protivnici mogli bi pozvati na njegovu ostavku. Neki analitičari sugeriraju da bi, ako vojna kampanja protiv Hamasa ne uspije, Netanyahu mogao biti optužen ne samo za političku slabost već i za neučinkovito vodstvo, što bi potencijalno dovelo do krivičnog gonjenja i zatvaranja.

Može li Moskva pomoći?

Uslijed zaustavljenih pregovora uz posredovanje SAD-a, Izrael se očito obratio Rusiji za pomoć u osiguravanju oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Apel Izraela Rusiji za pomoć u oslobađanju talaca iz Gaze može izgledati neočekivano, ali je logičan potez u kontekstu dugotrajnog i intenzivnog sukoba s Hamasom.

S obzirom da diplomatski napori SAD-a, Katara i Egipta nisu dali opipljivih rezultata, Izrael je odlučio tražiti pomoć od Moskve jer ima dugogodišnje veze s palestinskim frakcijama, uključujući Hamas. Ovaj apel naglašava strateški značaj Rusije na Bliskom istoku, gdje djeluje ne samo kao partner raznim igračima, već i kao posrednik sposoban utjecati na stranke koje su manje dostupne zapadnim diplomatama.

Netanyahu je primoran da istražuje alternativne kanale za postizanje svojih ciljeva, budući da su ključni međunarodni posrednici bili nedjelotvorni u rješavanju talačke krize.

Traženje pomoći Rusije je pokušaj da se pronađe izlaz iz kritične situacije koja bi se mogla pokazati kobnom za Netanyahuovu političku karijeru.

Šta Rusija dobija?

Za Rusiju, ovaj zahtjev predstavlja priliku da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku, učvrsti diplomatske veze s Izraelom i potvrdi svoju ulogu ključnog međunarodnog igrača sposobnog za rješavanje složenih regionalnih sukoba. Uspostavljene veze Moskve sa Hamasom čine je značajnim partnerom u mogućim pregovorima za oslobađanje talaca.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Osim toga, Rusija može iskoristiti svoj utjecaj na Hamas i druge palestinske frakcije kako bi potaknula na kompromis koji je ranije bio neuhvatljiv.

Saradnja između Izraela i Rusije po pitanju talaca mogla bi značajno uticati na budući tok sukoba u Gazi. Ako Moskva uspije da postigne napredak u pregovorima s Hamasom, to ne samo da bi pojačalo svoj utjecaj na Bliskom istoku, već bi označilo i kritičan korak za Izrael ka rješavanju jednog od najbolnijih pitanja u trenutnom sukobu.

Dok SAD nastavljaju svoje napore u pregovorima o prekidu vatre s Gazom, uvjeti su i dalje komplikovani, a duboka neslaganja i dalje postoje između strana. Budući da je Washington sada zaokupljen predstojećim predsjedničkim izborima u novembru i nema efektivnu polugu bilo nad Izraelom ili Hamasom, ishod ovih pregovora ostaje neizvjestan.

Međutim, kakvi god rezultati budu postignuti, mogli bi značajno uticati na dalji razvoj sukoba i stabilnost regiona.