Oslobađanje države
26

Zašto Ukrajinci vjeruju da bi tenkovima mogli preokrenuti tok rata

B. R.
Tenk Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Tenk Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina na početku ove godine razmišlja o proljetnoj ofanzivi protiv Rusije koja bi mogla biti odlučujuća u oslobađanju države. To želi postići tradicionalnim oružjem iz 20. stoljeća.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo od Zapada traži stotine tenkova za tu ofanzivu. Njima namjerava probiti linije agresora na područjima kao što su Lugansk i Zaporožje. Kako piše vanjskopolitički magazin Politico, NATO je nakon više mjeseci počeo uviđati mudrost ukrajinske strategije. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su se obavezale na ustupanje oklopnih vozila.

Nekima je to potvrda da je čista snaga na terenu i dalje bitna, uprkos visokotehnološkoj sofisticiranosti modernog ratovanja. Britanski parlamentarac vladajuće konzervativne stranke Bernard Jenkin je izjavio da je rat u Ukrajini demantovao one koji misle da tenkovi nisu korisni u modernom ratu. Istog mišljenja je i britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Ukrajina smatra da nije dovoljan broj vojnih vozila koje je do sada dobila od Zapada. Traži 200 do 300 tenkova, 600 pješadijskih oklopnih vozila i 500 haubica. Prema riječima bivšeg ministra odbrane Ukrajine Andreja Zagorodnjuka, pomoć u oružju će biti ključna da Ukrajinci preuzmu inicijativu.

Moderno ratovanje

Ukrajinska vojska koristi tenkove iz sovjetskog perioda, koje su im donirale istočnoevropske države ili one koje je zarobila od agresora. Neimenovani diplomata države Evropske unije, koja razmatra da Ukrajini donira veći broj modernih tenkova, konstatovao je da je mobilnost ključna u ofanzivnom ratu.

"Ako Ukrajina ima bilo kakvu šansu za ofanzivu, potrebno joj je nešto mobilnosti s teškim oružjem. Nije dovoljno imati vojne Land Rovere ili oklopna, patrolna vozila. Treba im nešto čime mogu uništiti ruske tenkove na daljini", poručio je.

Kako piše Politico, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, ukrajinska ravnica je idealna za kretanje tenkova. Državi koja se brani od agresije su potrebni tenkovi kako bi oslobodila teritorije.

"Ukrajina će nastojati da bez većeg napora pokrene drugu kontraofanzivu", ukazao je Anthony King, profesor na britanskom Univerzitetu Warwick.

Ukrajinski zvaničnici strahuju da će raketni sistemi američke proizvodnje HIMARS, koji su bili razorni po rusku vojsku tokom jesenje kontraofanzive, ovog puta biti manje učinkoviti, jer se ruska vojska povukla kako bi izbjegla napade ovim sistemom. To je još jedan razlog zašto su im potrebni tenkovi. Osim toga, profesor King je upozorio da bi spomenuti sistemi ove godine mogli biti manje dostupni na globalnom tržištu.

"Potrebno vam je oružje za ratovanje na manjim udaljenostima, tj. tenkovi i borbena vozila", ukazao je.

Vodilja

Nakon što je Francuska najavila da će Ukrajini kroz dva mjeseca donirati lake tenkove AMX-10 RC, u NATO-u su počeli razmatrati pitanje doniranja tenkova. Velika Britanija je najavila da će donirati tenkove Challenger 2. Dalje odluke po ovom pitanju očekuju se na sutrašnjem sastanku NATO-a u američkoj vojnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke.

Pojedine države se nadaju da će uroditi plodom pritisak na Njemačku da dozvoli drugim zemljama da doniraju tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

"Ukrajinci neće biti posebno zabrinuti odakle tenkovi dolaze, sve dok ih dovoljno imaju", poručio je jedan Zapadni zvaničnik.

Kijev je svjestan koliko se razlikuju tenkovi koje bi mogli dobiti. Top američkog tenka M1 Abrams ima dug domet, ali je problem što troši mnogo kerozina. Britanski Challenger 2 bi bio znatno poboljšanje u odnosu na tenkove iz sovjetskog perioda, ali nije dobar kao njemački Leopard 2. Ovim njemačkim tenkom može se pogoditi meta udaljena tri kilometra, i to dok se kreće. Pokreće ga dizel koji je lakše nabaviti nego kerozin.

Njemački zvaničnici tvrde da će konačna odluka o doniranju Leoparda 2 u velikoj mjeri ovisiti o tome šta će odlučiti SAD. Osim toga, tvrde da se Ukrajinci moraju obučiti kako da odgovarajuće koriste i održavaju ovaj tenk. Zbog toga insistiraju da po tom pitanju bude uključeno više država.

Poljska i Finska su spremne da doniraju tenkove Leopard 2, ali čekaju na zeleno svjetlo iz Njemačke. Postoji mogućnost da Berlin donira starije modele tenkova - Leopard 1 koji se koriste od 1961. i trenutno su u skladištima. O ovoj mogućnosti govore i pojedini diplomati EU.

Sve države planiraju da tenkove postepeno isporučuju Ukrajini, a kako bi se ukrajinska vojska u međuvremenu osposobila za njihovo korištenje i održavanje. Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, uvjerava da bi ukrajinski vojnici za nekoliko sedmica mogli biti osposobljeni za korištenje Zapadnih tenkova. Pozvao je Zapad da odmah počne s obukom ukrajinskih vojnika, piše Politico.