Zgrada srušena u trenutku
6

Zastrašujući kadrovi: Zabilježen trenutak izraelskog udara u Bejrutu, sve je nestalo u par sekundi

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Južni dio Bejruta, tačnije naselje Dahiya, postalo je poprište novog kruga izraelskih zračnih udara, koji su rezultirali potpunim uništenjem osmospratne stambene zgrade.

Prema svjedočenjima s terena, pogođena zgrada, u kojoj su živjeli deseci porodica, sada je potpuno sravnjena sa zemljom. Iako su stanovnici prethodno napustili zgradu zbog opasnosti od bombardovanja, mnogi su u šoku zbog razaranja koje im je uništilo domove.

Očevici su kazali da su svi bili svjesni opasnosti, ali nisu mogli ni zamisliti da će cijela njihova imovina biti uništena preko noći.

Osim ove zgrade, izraelski borbeni avioni pogodili su još dva objekta u blizini. Ova zračna ofanziva dodatno je pogoršala situaciju u već ranije bombardovanom području. Mnogi stanovnici Dahiye već sedmicama napuštaju svoje domove, strahujući od novih udara.

Izraelska vojska je saopćila da su mete napada bile položaji Hezbolaha, koji su, prema njihovim navodima, ključni dio vojne infrastrukture te organizacije. Međutim, slike sa terena govore drugačiju priču – uništene stambene zgrade i civilna infrastruktura, ostavljajući iza sebe samo gomile ruševina.

Napad je zabilježen i na video snimku, koji prikazuje trenutak kada izraelska raketa pogađa jednu od zgrada u naselju Chiyah, koje se nalazi u južnim predgrađima Bejruta. Nakon eksplozije, gusti dim je prekrio nebo, dok se u pozadini čuju sirene i zvukovi hitnih službi koje pokušavaju odgovoriti na katastrofu.

Ovo područje već mjesecima je meta izraelskih udara, a stanovnici su primorani da napuštaju svoje domove, ostavljajući iza sebe cijeli svoj život.

Mnogi se pitaju kada će se ova razaranja zaustaviti i hoće li ikada moći vratiti se u svoje domove. Razmjere uništenja su ogromne, a većina pogođenih zgrada bila je isključivo stambenog karaktera, što dodatno dovodi u pitanje opravdanost tvrdnji izraelske vojske da su mete vojni ciljevi.