Isporuka naredne sedmice
51

Zelenski i Musk održali online sastanak, Ukrajina će dobiti dodatnu Starlink opremu

I. S.
Foto: Instagram/zelenskiy_official
Foto: Instagram/zelenskiy_official
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je online sastanak s vlasnikom Starlinka Elonom Muskom. Dogovoreno je da će ova zemlja dobiti dodatnu Starlink opremu, pomoću koje će Ukrajinci imati internet čak i ako im internetska infrastruktura bude uništena.
"Razgovarao sam s Elonom Muskom. Zahvalan sam mu što riječima i djelima podržava Ukrajinu. Naredne sedmice ćemo dobiti još Starlink sistema za uništene gradove. Razgovarali smo i o potencijalnim svemirskim projektima. Ipak, o tome ću detaljnije pričati nakon završetka rata", napisao je Zelenski na svom Instagram profilu. Podsjećamo, Muskova komercijalna internetska mreža Starlink ima hiljade satelita u orbiti kojima pruža širokopojasne usluge cijeloj planeti. To znači da nema potrebe za korištenjem optičkih kablova. Internet će biti dostupan narodu Ukrajine i ako Rusija uspije uništiti njihovu internetsku infrastrukturu.

Prekjučer su u Ukrajinu stigli korisnički terminali za spajanje na satelite, stalak za montažu i Wi-Fi emiter. Kao što je zaključeno na sastanku, isporuka će se nastaviti i u narednom periodu.

Musk je jučer na Twitteru naveo da su ga neke vladajuće strukture (ne uključujući ukrajinsku) zamolile da svojim satelitima blokira signal za ruske medije. On je to odbio uraditi i dodao će se predomisliti samo pod prijetnjom oružjem.