Suočavanje s realnošću?
86

Zelenski obznanio uslov pod kojim bi Ukrajina pristala da se odrekne teritorije

B. H.
Foto: Ured ukrajinskog predsjednika
Foto: Ured ukrajinskog predsjednika
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da bi teritorijalni ustupci za okončanje rata koji je započeo Vladimir Putin zahtijevali podršku građana na referendumu u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik rekao je francuskim medijima da takav potez "nije najbolja opcija jer imamo posla s Putinom i za njega će biti pobjeda ako uzme dio našeg teritorija".

"Ukrajina se nikada neće odreći svojih teritorija jer bi to bio napad na Ustav", rekao je, dodajući da je svaki takav potez "vrlo, vrlo teško pitanje".

Odluke o ukrajinskom teritorijalnom integritetu ne može donositi predsjednik već ukrajinski narod, rekao je u intervjuu za francuske novine Le Monde, AFP i L'Equipe objavljenom u srijedu.

"To je protivno Ustavu Ukrajine. Oni na vlasti nemaju službeno pravo odreći se svojih teritorija. Da bi se to dogodilo, ukrajinski narod to mora željeti", rekao je Zelenski ne isključujući referendum o tom pitanju, piše Newsweek.

Viktor Kovalenko, analitičar za Ukrajinu i Rusiju i bivši ukrajinski vojnik (2014.-2015.), rekao je za Newsweek da je prijedlog Zelenskog o referendumu "značajna promjena u politici i potencijalno bi mogao umanjiti popularnost Zelenskog".

"Ukrajina bi mogla razmotriti pitanje referenduma, budući da on ne osigurava da će ukrajinski narod pristati na ustupanje teritorija. Mogli bi ponovno potvrditi svoje odbijanje Putinu i potvrditi granice iz 1991. Još jedan kritični faktor je da teritorijalni referendum zahtijeva primirje od Putina, a trenutačno okupirani teritoriji ne bi mogli glasati. Ostaje neizvjesno je li Kremlj spreman zaustaviti napade i bombardiranja u ovoj fazi", dodao je Kovalenko.

Nakon dvije i po godine rata, Rusija i Ukrajina daleko su od pregovora ali nedavna istraživanja u Ukrajini ukazala su na promjenu mišljenja među stanovništvom prema izgledima za pregovore.

Anketa koju je u maju proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS) pokazala je da bi trećina (32 posto) Ukrajinaca prihvatila ustupanje teritorija za mir i nezavisnost u usporedbi s 26 posto u februaru ove godine i devet posto u februaru 2023.

Više od polovine (55 posto) i dalje se protivi prepuštanju teritorija Rusiji ako bi to okončalo rat, ali to je pad u odnosu na 74 posto u decembru 2023. U međuvremenu, ukrajinska novinska kuća ZN.UA izvijestila je u julu da 44 posto ljudi u zemlja se složila da je došlo vrijeme za početak pregovora s Rusijom.

Zelenski je za BBC prošlog mjeseca rekao ako je Moskva spremna razgovarati o planu za okončanje rata "u skladu s Poveljom UN-a, tada ćemo biti spremni razgovarati".

Zelenski je rekao francuskim medijima da bi ruski predstavnici trebali prisustvovati drugom samitu u novembru kako bi predstavili mirovni plan temeljen na mirovnoj formuli Zelenskog prvi put objavljenoj u novembru 2022., koja uključuje povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija.

Kremlj je više puta odbacio mirovne napore Ukrajine i njenu formulu od 10 tačaka.

Prije prvog mirovnog samita u juna, kojem Moskva nije prisustvovala, Putin je rekao da se kao uslov za mirovne pregovore Ukrajina mora u potpunosti povući iz četiri djelimično okupirane oblasti koje je Moskva nezakonito anektirala 2022. Kijev je to oštro odbacio.

Ali ideja o pregovorima između obiju strana i dalje dobiva na zamahu. Prošle sedmice, Kina je objavila da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao tokom posjete Guangzhouu da je Kijev spreman pregovarati s Moskvom. Kijev je kasnije pojasnio da je Kuleba mislio da će Ukrajina razgovarati samo kada je Rusija spremna pregovarati "u dobroj vjeri".

"Mi smo na prvoj liniji sve dok Rusija želi ratovati", rekao je Zelenski.