Potvrđeno iz ureda
31

Zelenski odbio primiti Guterresa nakon što je generalni sekretar UN-a razgovarao s Putinom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je primiti u Kijevu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zbog toga što je Antonio Guterres ranije posjetio Kazanj u Rusiji gdje je učestvovao na samitu BRICS-a.

Ovu informaciju je za agenciju AFP potvrdio visoki dužnosnik Ureda ukrajinskog predsjednika.

"Nakon Kazanja on je želio doći u Ukrajinu, ali predsjednik nije potvrdio njegovu posjetu zbog nanesenog poniženja međunarodnom pravu u Kazanju", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Guterres je došao u Rusiju kako bi se na marginama samita BRICS-a, na kojemu su među ostalima učestvovali čelnici Indije i Kine, susreo s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Generalni sekretar UN-a je Putinu tokom razgovora ponovio "svoju poziciju po kojoj ruska invazija Ukrajine" krši međunarodno pravo, po saopćenju iz ureda njegovog glasnogovornika.

Kremlj nije zasad dao nikakve informacije o sadržaju njihovih razgovora u četiri oka. Prije susreta, Guterres je ponovno pozvao pred učesnicima samita na "pravedan mir" u Ukrajini. Kijev je i prije razgovora Putin-Guterres kritikovao "pogrešan izbor" generalnog sekretara UN-a da ode u Kazanj, čime je samo "narušio ugledu UN-a".