"Historijski dokument"
1.6k

Zelenski potpisao zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

FENA/Klix.ba
Potpisivanje dokumenta, zahtjeva Ukrajine za članstvo u EU (Foto: Twitter)
Potpisivanje dokumenta, zahtjeva Ukrajine za članstvo u EU (Foto: Twitter)
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski danas je rekao da je potpisao zahtjev za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, prenosi agencija Reuters.

"Ukrajinski predsjednik Zelenski je potpisao zahtjev za članstvo Ukrajine u EU", to je na Facebooku također objavio sekretar za medije ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforov.

Prema njegovim riječima, ovo je historijski dokument, zahtjev za članstvo u Uniji, koju je potpisao predsjednik Ukrajine u Kijevu 28. februara. Objavio je i fotografiju potpisanog dokumenta. 

Zahtjev Ukrajine za članstvo u EU (Foto: Twitter)
Zahtjev Ukrajine za članstvo u EU (Foto: Twitter)

Prethodno je ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio da Ukrajina podnosi zahtjev za ulazak u EU po posebnoj proceduri.

U toku je peti dan rata u Ukrajini, a već je ubijen veliki broj ljudi, dok su desetine hiljada osoba raseljene ili su izbjegle iz države. Pregovori za završetak ruskog napada na Ukrajinu počeli su jutros na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, na obali rijeke Pripjat.

Ukrajina zahtijeva puni suverenitet, što se odnosi i na Krim. Rusija, kako je izvijestila novinska agencija RIA, traži priznanje suvereniteta Rusije nad Krimom, kojeg je 2014. godine anektirala od Ukrajine, demilitarizaciju i ono što Rusi nazivaju denacifikacijom Ukrajine i njen neutralan status.