Rat u Ukrajini
0

Zelenski traži jače oružje od NATO-a: Ne možemo obarati avione mitraljezima

G. M.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne vlade da njegovoj zemlji isporuče avione, tenkove i proturaketne odbrambene sisteme.
U strastvenom video obraćanju kasno sinoć, rekao je da teško oružje koje može braniti slobodu u Evropi umjesto toga skuplja prašinu u skladištima. Zelenski se požalio da ruski avioni ne mogu biti oboreni mitraljezima.

"Šta NATO radi? Da li Rusija upravlja NATO-om? Šta čekaju? Prošao je 31 dan. Tražimo samo 1 posto onoga što NATO ima, ništa više", dodao je.

Slovački premijer Eduard Heger potvrdio je za BBC da je njegova zemlja spremna poslati svoj arsenal sovjetskih raketa protuzračne obrane S-300 u Ukrajinu ako se može osigurati zamjena.

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je jutros ažurirane podatke o najnovijim borbama u Ukrajini. Naveli su da ruske snage nastavljaju gađati ciljeve širom Ukrajine, uključujući mnoga gusto naseljena civilna područja.

Rusija se i dalje oslanja na rakete lansirane iz ruskog zračnog prostora kako bi smanjila izloženost svojih aviona ukrajinskoj protuzračnoj odbrani.

U međuvremenu, američka administracija ubilažila je stav koji je predsjednik Joe Biden iznio o ruskom lideru Vladimiru Putinu.

"Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", rekao je Biden o Putinu tokom govora u poljskom glavnom gradu Varšavi u subotu.

Nakon toga je ubrzo uslijedila reakcija Bijele kuće u kojoj je navedeno da Biden ne poziva na promjenu režima, već je umjesto toga istaknuo kako Putinu "nije dopušteno da vrši vlast nad svojim susjedima".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je da bi sankcije uvedene ruskim pojedincima i kompanijama mogle biti ukinute ako se Rusija povuče iz Ukrajine i obaveže se da će okončati agresiju.

U intervjuu za britanski list "Telegraph", Truss je istakla da bi mjere mogle prestati ako Moskva promijeni kurs, prenio je Reuters.