Objavljen i snimak
0

Žestoka tučnjava u Parlamentu Turske: Poslanici Erdoganove stranke napali opozicionara

A. L.
Foto: X
Foto: X
U turskom parlamentu danas je izbila tučnjava kada je jedan opozicioni poslanik napadnut nakon što je pozvao da njegov kolega Can Atalay, koji je zatvoren zbog optužbi da je finansirao antivladine proteste, a kasnije izabran za poslanika, bude primljen u skupštinu.

Na video snimku se vidi kako poslanici vladajuće stranke AKP jure da udare Ahmeta Sika na govornici i još desetine ljudi koji se pridružuju sukobu, a neki pokušavaju da obuzdaju druge. Također, na bijelim stepenicama se potom mogla vidjeti i krv.

Atalay je 2022. godine osuđen na 18 godina zatvora nakon što je optužen da je pokušao zbaciti vladu navodnom organiziranjem protesta u Gezi parku 2013. godine s Osmanom Kavalom, također sada u zatvoru, i još šestoro drugih.

Uprkos zatvoru, Atalay je u maju prošle godine izabran u parlament da predstavlja Radničku partiju Turske (TIP). Parlament mu je oduzeo mjesto, ali je 1. augusta Ustavni sud proglasio njegovo isključenje ništavim.
"Nismo iznenađeni što Can Atalaya nazivate teroristom, baš kao što činite sve koji nisu na vašoj strani", rekao je Sik poslanicima AKP-a u govoru.

"Ali najveći teroristi su oni koji sjede na ovim mjestima“, dodao je on.

Potpredsjednik parlamenta proglasio je pauzu od 45 minuta nakon tučnjave.

Stranka TIP je također pozvala na puštanje Atalaya iz zatvora.

Inače, ova stranka je nakon izbacivanja Atalaya pala sa četiri na tri mjesta u Parlamentu.