Troje optuženih
6

Zlostavljanje i ubistvo djevojčice Sare šokiralo Britance: Otac rekao policiji da je to "zaslužila"

B. R.
Sara Sarif (Foto: Surrey Police)
Sara Sarif (Foto: Surrey Police)
Urfan Sharif (42) je optužen za ubistvo 10-godišnje kćerke Sare, a osim njega, optuženi su Sarina maćeha Beinash Batool (30) i ujak Faisal Malik (28). Riječ je o slučaju koji je šokirao Veliku Britaniju.

Na današnjem ročištu je rečeno da je djevojčica zlostavljana sedmicama prije ubistva. Naime, tvrdi se da su joj povrede nanošene različitim predmetima, da je davljena i vezana, da su joj nanošene opekotine itd. te da je počela nositi hidžab kako bi sakrila povrede.

Urfan Sharif, Beinash Batool i Faisal Malik (Foto: Surrey Police)
Urfan Sharif, Beinash Batool i Faisal Malik (Foto: Surrey Police)

Jedan od komšija je dva dana prije Sarine smrti, koja se dogodila 8. augusta prošle godine, čuo "glasan vrisak nekoga ko je u boli". Sarino beživotno tijelo je 10. augusta pronađeno na krevetu u spavaćoj sobi kuće u britanskom gradu Wokingu. To se dogodilo nakon što je njen otac Urfan pozvao policiju i priznao da ju je ubio, ali je to učinio nakon što je s ostatkom porodice pobjegao u Pakistan. U pozivu policiji je kazao:

"S pravom sam je kaznio i umrla je. Bila je nevaljala. Prebio sam je. Nije mi bila namjera da je ubijem, ali sam je previše pretukao".

Osim modrica i opekotina, kako tužilaštvo tvrdi, bile su joj slomljene kosti. Prilikom pretresa kuće, u kojoj je bilo djevojčicino beživotno tijelo, pronađeni su predmeti za koje se vjeruje da su korišteni za zlostavljanje. Među tim predmetima su konopac, oklagija, metalna šipka, palica za kriket i cigle. Na tim predmetima su pronađeni tragovi Sarinog DNK, a pod tim tragovima se podrazumijevaju tragovi krvi i kose.

Osim toga, pored kuće su pronađeni, kako je navedeno na današnjem ročištu, predmeti čudnog izgleda - plastične kese omotane ljepljivom trakom, od kojih su na nekima od njih bili krv i dlake.

Više je svjedoka koji tvrde da su čuli vrlo uznemirujuću buku i vikanje u kući, u kojoj se dogodio zločin. Na ročištu je rečeno da je djevojčicina maćeha Beinash svojim sestrama govorila da njena pastorka duže od dvije godine trpi nasilje. Pa je tako u jednoj poruci iz maja 2021. napisala:

"Urfan je tukao Saru. Prekrivena je modricama, bukvalno je pretučena. Zaista mi je žao Sare, jadna djevojčica ne može hodati. Stvarno želim da ga prijavim".

U drugoj poruci je napisala: "Ako se nešto dogodi Sari, neću moći sebi oprostiti".

Poroti je na ročištu ukazano i na to da je uklonjeno zvono sa kuće u kojoj je porodica živjela te da je pored djevojčicinog beživotnog tijela pronađena poruka njenog oca:

"Volim te Saro. Ja sam Urfan Sharif koji je ubio kćerku batinanjem. Bježim jer sam uplašen, ali obećavam da ću se predati i prepustiti se kazni".

Tužilaštvo smatra da su Sarin otac, maćeha i ujak odgovorni za njenu smrt, a svi oni negiraju ono što im se stavlja na teret, piše Sky News.