Sve se promijenilo
44

"Zvijezda Zelenskog blijedi": Hladan doček za ukrajinskog lidera u Washingtonu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obavio je svoju petu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama od početka rata u Ukrajini 2022. godine. Ovoga puta u Kapitolu je dočekan znatno hladnije nego prije dvije godine, kada mu je čitav kongres ustao i aplaudirao.

Njegova zvijezda u Washingtonu vidno blijedi, što bi moglo imati negativne posljedice po budućnost američke vojne pomoći Ukrajini, piše list The New York Times.

Kraj sukoba u Ukrajini nije na vidiku, a "pobjednički plan" koji je ukrajinski predsjednik došao predstaviti Americi nije naišao na veliko oduševljenje. Dok se nekoliko desetaka zastupnika s njim sastajalo iza zatvorenih vrata, predsjednik Predstavničkog doma nije mu posvetio pažnju, piše The New York Times.

Prisustvo na Zelenskom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu bilo je vrlo slabo. Samo dan ranije Kongres je prekinuo rad zbog predizborne kampanje, a lideri obje stranke u Predstavničkom domu i Senatu nisu se trudili istaknuti posjetu ukrajinskog predsjednika. Zastupnici koji su prisustvovali sastanku, ipak su glasali za snažnu vojnu podršku Ukrajini.

"On je zadivljujući čovjek, pokazao je veliku hrabrost i liderske sposobnosti u vrlo teškim vremenima," rekao je o Zelenskom senator John Cornyn, republikanac iz Teksasa. U četvrtak je predsjednik Joe Biden najavio da će SAD poslati Ukrajini oružje u vrijednosti od osam milijardi dolara.

Međutim, kada ova vrsta pomoći bude okončana, sudbina Ukrajine će u velikoj mjeri zavisiti od spremnosti Kongresa da nastavi pružati sredstva, piše The New York Times.

Trenutak posjete Zelenskog SAD-u čini se nesretnim. Ukrajinski predsjednik se tokom sastanaka u Kapitolu suočio s pitanjima desetina senatora. Sastao se s predstavnicima demokrata i republikanaca. No, nisu svi republikanci bili zadovoljni njegovim nastupima. Nazvali su ih "iskazom sklonosti ukrajinske vlade demokratima i Bidenovoj administraciji".

Republikancima je također vrlo kontroverzna i posjeta Zelenskog tvornici oružja u Pensilvaniji, gdje je guverner Josh Shapiro obećao da će oružje što prije biti dopremljeno u Kijev. Pensilvanija će biti jedna od najpomnije praćenih država na predsjedničkim izborima.

Republikanac iz Louisiane James R. Comer kasnije je pokrenuo istragu o tome da li je Bidenova administracija zloupotrijebila javna sredstva kada je Zelenskog na posjetu tvornici prevezla vojnim avionom.

"Tvornica se nalazi u politički spornoj državi, a posjetu je predvodio mogući zamjenik Kamale Harris, nije bio prisutan nijedan republikanac," napisao je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson u pismu Zelenskom. Posjetu je nazvao "kratkovidnim i namjerno političkim potezom."

Agencija Bloomberg već je u utorak citirala neimenovane zapadne zvaničnike koji su kazali da je "pobjednički plan" više "lista želja" Zelenskog i da u suštini ne sadrži ništa iznenađujuće.

Zelenski će se, u pokušaju da okonča rat u Ukrajini, suočiti s mnogim izazovima, a već sada se pokazuje da bi najveći mogao biti potencijalna pobjeda republikanaca na izborima, piše The New York Times.