Rat se prelio
195

Ukrajinske trupe ušle 30 kilometara unutar Rusije, Kijev rasteže agresore

D. Be.
Ukrajinske trupe napredovale su do 30 kilometara unutar Rusije, što je postao najdublji i najznačajniji upad otkako je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su se njegove snage sukobile s ukrajinskim trupama u blizini sela Tolpino i Obshchy Kolodez, pošto je ofanziva u regiji Kursk ušla u šesti dan.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Kijev za "zastrašivanje mirnog stanovništva Rusije".

Predsjednik Volodimir Zelenski je preko noći prvi put direktno priznao napad, rekavši da Ukrajina gura rat na "teritoriju agresora".

"Ukrajina dokazuje da zaista može vratiti pravdu i osigurati neophodan pritisak na agresora", rekao je Zelenski.

U nastavku je zahvalio ukrajinskim ratnicima i rekao da je razgovarao o operaciji u Rusiji sa najvišim vojnim komandantom zemlje - generalom Aleksandrom Sirskim.

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji AFP da su hiljade vojnika angažovane u operaciji, što je mnogo više od malog upada koji su prvobitno prijavili ruski graničari.

Dok su diverzantske grupe koje podržava Ukrajina pokrenule povremene prekogranične upade, ofanziva Kursk označava najveći koordinirani napad na rusku teritoriju od strane konvencionalnih snaga Kijeva.

“Mi smo u ofanzivi. Cilj je rastegnuti pozicije neprijatelja, nanijeti maksimalne gubitke i destabilizirati situaciju u Rusiji jer nisu u stanju da zaštite sopstvenu granicu”, rekao je zvaničnik.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da su njegove snage "spriječile pokušaje neprijateljskih mobilnih grupa oklopnim vozilima da se probiju duboko u rusku teritoriju".

Ali u očiglednom priznanju da su kijevske snage sada napredovale duboko u pograničnu oblast Kursk, Ministarstvo odbrane je izvijestilo o angažovanju ukrajinskih trupa u blizini sela Tolpino i Obshchy Kolodez - koja su udaljena oko 25 km i 30 km od granice između Rusije i Ukrajine.