Sviđa mu se ideja
11

Ukrajinski ministar kulture o preimenovanju Rusije u Moskoviju: Prijedlog ima historijsku osnovu

V. K.
Aleksandar Tkačenko (Foto: Twitter)
Aleksandar Tkačenko (Foto: Twitter)
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko komentirao je ideju o preimenovanju Rusije u Moskoviju te je poručio kako je ideja zanimljiva.
U intervjuu za ukrajinske medije, Tkačenko je pojasnio kako će se o ovoj temi razgovarati sa stručnjacima.

"Razgovarat ćemo sa svima. Očigledno je da prijedlog da se Ruska Federacija preimenuje u Moskoviju ima historijsku osnovu. Potrebno je konsultovati se sa stručnjacima. Meni se ideja sviđa, ali stručnjaci bi trebali reći svoje", rekao je Tkačenko.

Inače, inicijativa da se Rusija preimenuje u Moskoviju aktuelna je još od novembra 2022. godine kada je inicijativa i zvanično upućena predsjedniku Ukrajine. Do februara 2023. godine inicijativa je dobila 25.000 glasova što je neophodan broj da bi se prijedlog uzeo ozbiljno u razmatranje.

Povodom ukrajinske inicijative reagovali su iz Rusije, a među prvima koji se oglasio bio je, pomalo i očekivano, Dmitrij Medvedev koji je poručio kako Rusija također može pokrenuti inicijativu o preimenovanju Ukrajine.

"Kakav bi bio naš odgovor? Preimenovanje Ukrajine, ali ne u Ukroland, a definitivno ne u Malorusiju. Samo Svinjski Bandera-Reich. Upravo", napisao je Medvedev.