Poharao meksičku obalu
19

Uragan Beryl nastavlja sa pustošenjem, posebno su uplašeni psi: "I njihovi životi su bitni"

S. Š.
Izvor: EPA/X.com
Uragan Beryl stigao je na kopno kao oluja kategorije 2 na glavnim turističkim destinacijama Meksika, izazvavši crvenu uzbunu u regionu Kariba kojim je protutnjio ove sedmice.

Nacionalni centar za uragane (NHC) predvidio je da će se oluja krajem vikenda kretati prema sjeveroistočnom Meksiku i južnom Teksasu. U očekivanju toga, zvaničnici Teksasa su u petak pozvali stanovnike obale da se "pripreme za obračun" s Beryl.

Upozorenje na uragan izdato je za obalu od Puerto Costa Maya do Cancúna, uključujući Cozumel.

[TWITTER]1809462603636256834[/TWITTER]

Uragan Beryl, prvi u sezoni 2024. na Atlantiku, bio je u jednom trenutku oluja kategorije 5, što ga čini najranijim olujom te veličine u istoriji. Naučnici vjeruju da je ovu izvanrednu sezonu oluja potaknula klimatska kriza.

Prije nego što je stigao do Meksika, uragan Beryl napravio je haos na Karibima . Prošlo je kroz Jamajku, Grenadu, Sent Vincent i Grenadine i sjevernu Venecuelu, odnijevši najmanje 11 života, rušeći zgrade i čupajući drveće.

Očekuje se da će Beryl brzo oslabiti dok bude prelazio poluostrvo Jukatan, ali se predviđa da će ponovo ojačati kada se premjesti preko Meksičkog zaljeva.