Donesena odluka
88

Ustavni sud BiH presudio u korist SDS-a: Imali su se pravo kandidovati pod svojim imenom

M. G.
Milan Miličević, predsjednik SDS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Milan Miličević, predsjednik SDS-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se utvrđuje da je prekršeno pravo Srpske demokratske stranke (SDS) na slobodu udruživanja.

Apelantici je, kako navode, odbijena prijava za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine zbog nemogućnosti dostavljanja vlastitog bankovnog računa.

"Sud je zaključio da postoje objektivni razlozi za nemogućnost otvaranja računa, uključujući ekonomske sankcije koje je apelantica dobila prije 20 godina od strane Ureda za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva trezora (OFAC)", saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je naglasio da su sankcije koje su izrečene ekonomske, a ne političke prirode, i da nisu imale za posljedicu zabranu učešća na izborima niti političko djelovanje apelantice.

"Ovom odlukom Sud je odlučivao isključivo o tome treba li apelantici, s obzirom na specifične okolnosti slučaja i njenu ulogu na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, omogućiti učešće na izborima", dodaje se u saopćenju.

Sud je također naglasio da u ovom postupku ne odlučuje o načinu na koji će apelantica finansirati svoje učešće na izborima.

"Međutim, smatra da striktno formalističko tumačenje i primjena zakona od strane Centralne izborne komisije (CIK) i Suda BiH ne smiju ugroziti pravo apelantice na učešće na izborima. Time bi bilo ugroženo njeno političko djelovanje samo zato što, iz objektivnih razloga, ne može dostaviti broj vlastitog računa. Apelantica je dostavila broj drugog računa otvorenog po osnovu komisionog ugovora isključivo za potrebe finansiranja predstojećih izbora", zaključuje se u saopćenju.