"SVIRAJ KRAJ"
30

Za samo 7 sati, građani Sarajeva "spasili" čak pola miliona KM od uništenja

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Organizatori pozivaju građane da "sviraju kraj".

U Sarajevo City Center-u je u toku javno uništavanje novca, koje će trajati 24h. Organizatori pozivaju građane da učestvuju i svojom aktivnošću spase novac, koji se svakodnevno "gubi" kroz dobro organizovanu korupciju.

Sviraj kraj!

Sviraj kraj!

Posted by Regional Anti-Corruption Initiative - RAI on Wednesday, May 19, 2021

- 21:00h Od uništenja "spašeno" 1.000.000 KM za 12h. Javno uništavanje novca nastavlja se i u toku noći, jer korupcija nikada ne spava.
  • 18:00h Do sada, građani Sarajeva spasili 700.000 KM od uništenja.

  • 13:00h - Do sada je spašeno 226.600 KM od uništavanja.

  • 11:15h - Građani Sarajeva spasili 88.000 KM od uništavanja.

  • 11:00h - Elmerina Ahmetaj Hrelja, menadžerica projekta RAI: "Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini korupcija svaki dan odnese 3 miliona KM, ali ovome je moguće 'Svirati kraj!', odlukom da ne učestvujemo u korupciji. Stoga, pozivamo sugrađane i sugrađanke da pritiskom na ovaj taster 'sviraju kraj!' i na taj način simbolično zaustave korupciju i dalje uništavanje svog novca. Ova gesta će nam pokazati koliko novca zajedno možemo spasiti od uništavanja, onda kada ne prihvatamo da učestvujemo u korupciji."

"Sviraj kraj!" dio je edukativno-informativne kampanje koju Regionalna antikorupcijska inicijativa realizira uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru projekta "Prekinimo šutnju: Unapređenje politika i kulture prijavljivanja korupcije od strane zviždača na Zapadnom Balkanu i u Moldaviji". U okviru projekta, RAI Sekretarijat radi na jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu zviždača, u skladu s novom Direktivom EU o njihovoj zaštiti.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) je jedinstvena međuvladina organizacija isključivo posvećena borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi. RAI Sekretarijat radi na unapređenju regionalne saradnje i napora u borbi protiv korupcije osiguravajući zajedničku platformu za dijalog, razmjenu znanja i najboljih anti-koruptivnih praksi u Jugoistočnoj Evropi.

Pratite live video putem Facebook ili YouTube plaftorme.