Oštra reakcija
475

Zahiragić poručio Jurišić: Nećemo dozvoliti da grad Isa bega Ishakovića dovedete tamo gdje ste naumili

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić reagovao je na današnje izjave zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duške Jurišić.
"Duška Jurišić je, ne samo današnjom izjavom, nego i svojim dugogodišnjim medijskim radom i konačnom devastacijom TVSA, a kojom je formalno vladala sve do imenovanja na političku funkciju, a i dalje vlada preko svojih proxy-a u Nadzornom odboru i upravi, TVSA, živi dokaz ozbiljnih tvrdnji uvaženog Stjepana Kljujića. To jeste ona je živi dokaz njegove tvrdnje da KOS u Bosni i Hercegovini djeluje putem Naše stranke."

Zahiragić je citirao Kljujića, koji je kazao:

"Jer pogledajte, ako je osnovana Naša stranka, što je osnovana samo u Federaciji. Kada pogledate strukturu toga i ko je sve tu, da ne idemo u detalje, onda vam je jasno da to stranka koja treba da paralizira život u Federaciji, a nema je u Republici Srpskoj. Kada pogledate kako vuku poteze neki ljudi, sve vam je jasno.”

Zahiragić je dodao da Jurišić nije prisutna na sličnim događajima u Republici Srpskoj, iako je zamjenica državnog ministra za ljudska prava.

"Zapravo, tamo i nema sličnih 'Parada'. Doduše, u entitetu RS nema ni 'Njihove stranke' kojoj Duška Jurišić pripada, neki dan su tek osnovali svoj prvi Općinski odbor i to baš u Janji, jednoj od rijetkih MZ u entitetu RS sa bošnjačkom većinom. Slučaj(no)? Sumnjam, sve je tu potpuno jasno", navodi Zahiragić.

Zahiragić je također kritizirao Jurišić zbog prijedloga formiranja interresorne radne grupe u Federalnoj vladi koja bi donijela pravilnik o administrativnoj promijeni spola.

"I u konačnici, nije gospođi Jurišić zaista stalo do mojih izjava vezanih za LGBT, nego se ona krije iza tih ljudi, a u pozadini je njena želja da se obračunava sa mnom jer sam na Skupštini KS dokazao i razotkrio stavljanje javne TVSA u potpunu službu Trojke i ideologije koju promoviše 'Njihova stranka'", kaže Zahiragić.

Zahiragić je nazvao neistinom da je rekao da je "Povorka ponosa devijantna pojava", već da je fenomen transvestita i "drag queen" u školama devijantna pojava.

"Ponavljam to i ovaj put, protiv takvih pojava i promocije takvih ponašanja borit ću se svim demokratskim i zakonski dopuštenim sredstvima i nećemo vam dozvoliti da Sarajevo - Grad Isa bega Ishakovića, dovedete tamo gdje ste naumili", dodao je.

Zahiragić je naglasio da svi ljudi, bez obzira na njihove izbore, moraju imati sva prava kao i svi ostali ljudi, ali da nije dužnost društva izmišljati nova prava kako bi udovoljavali zahtjevima nekolicine koji imaju cilj devastaciju društva.

"O devijantnosti ovih pojava, govori Kur'an, Biblija, ali i ostale vjerske knjige, a ne Haris Zahiragić. Jurišić bi da nam zabrani da postupamo i govorimo u skladu sa tim Knjigama? Drsko i uvredljivo prema građanima BiH, a koji su se na popisu izjasnili preko 90% kao religiozni ljudi", poručio je on.

Ova reakcija dolazi nakon što je Duška Jurišić izjavila:

"Potpredsjednik stranke SDA Haris Zahiragić je za LGBTQ populaciju rekao da je 'nenormalna', a za Povorku ponosa da je 'devijantna' pojava. U najmanju ruku očekujem da se SDA od toga ogradi, nezavisno od toga da je on kazao da to govori u lično ime. On u lično ime nije bio pozvan u tu emisiju. Drugo vi kada ste političar o društvenim temama ne možete da dijelite lične stavove."