Elegancija, strast, snaga
32

Alfa otkrila zvuk V6 motora modela 33 Stradale

D. B.
Kompanija Alfa Romeo je prije gotovo godinu predstavila model 33 Stradale, no tek sada imamo priliku čuti kako on zvuči.

Italijanski brend je objavio kratki video, koji sadrži zvuk 3,0-litarskog V6 twin-turbo motora. Model 33 Stradale je dosad imao samo statičke izložbe, a inženjerski tim se sada fokusira na dinamički razvoj.

Iako je zvuk teško opisati, iz Alfe kažu da motor stvara "elegantne, harmonične i sofisticirane melodije". Također, navedeno je da je riječ o "zvuku snage i preciznosti, koji je rezultat mehaničkog majstorstva i italijanske strasti".

Egzotični model brojčano ograničene proizvodnje na raspolaganju ima 630 KS, a njegov V6 motor je uparen s osmostepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom putem kojeg se snaga prenosi na stražnje točkove preko elektronskog diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od tri sekunde te dostiže maksimalnih 333 km/h.

Alfa Romeo će nuditi model 33 Stradale i s potpuno električnim pogonom, koji će isporučivati 750 KS, a domet će iznositi oko 450 kilometara.

Proizvodnja će biti ograničena na 33 primjerka, a svi su već rezervisani. Proizvodnju će za Alfu obavljati kompanija Carrozzeria Touring Superleggera, a italijanski brend obećava "izvrsne performanse na stazi bez kompromitovanja udobnosti i lakoće korištenja, uključujući svakodnevnu vožnju".