Eco-G sve traženiji
52

Dacia proizvela milion vozila na plin u zadnjih 12 godina

A. M.
Proizvođač iz Miovenija je u posljednjih 12 godina proizveo milion vozila s dvogorivnim sistemom benzin/plin. Logan je najpopularniji model s ovim dvogorivnim sistemom, jer Eco-G verziju bira 55 posto njegovih kupaca.
Dacia modeli s oznakom Eco-G, sve su popularniji i popularniji, pogotovo kako je iz upotrebe izašao štedljivi dizel. Prema posljednjim podacima rumunskog proizvođača, Eco-G motori predstavljaju ove godine oko 30 posto prodaje marke.

Logan je najpopularniji model s ovim dvogorivnim sistemom, jer Eco-G verziju bira 55 posto njegovih kupaca. Sljedeći model na listi je Sandero, uključujući Sandero Stepway čiju prodaju čini 48 posto verzija s plinskom instalacijom, te Jogger sa 44 posto prodaje LPG izvedbi. Globalno, najvažnija tržišta za Dacia Eco-G gamu su Italija, Francuska, Njemačka, Španija i Poljska.

Rumuni su izračunali da u režimu rada na plin, Dacia modeli u prosjeku emituju 10 posto manje CO2 od onih opremljenih ekvivalentnim benzinskim motorima. Od 2012. godine do danas Dacia je proizvela milion vozila s benzinskim motorom prilagođenim da radi na i ukapljeni naftni plin poznatiji kao LPG ili TNG.

S obzirom da je Duster bio zadnji model s dizelskim pogonom, a da je nedavno lansirani nasljednik ostao bez njega, potražnja za Eco-G modelima može ići samo uzlaznom putanjom. Automobili u ovoj izvedbi s motorom koji koristi dvije vrste goriva, ne samo da su štedljiviji od benzinaca, pa čak i od dostupnih hibrida, oni su u praksi cjenovno među najpovoljnijim.

Na nekim tržištima, zbog ekoloških bonusa, vozila s LPG instalacijom imaju jednaku cijenu kao obični benzinci. Kod nas je recimo za Logana s Eco-G oznakom potrebno doplatiti tek 700 KM, a za Sandero Stepway 1.300 KM u odnosu na verziju s benzinskim motorom.