Sigurnost automobila
0

Euro NCAP objavio najnovije rezultate: Dva trojkaša i nekoliko odlikaša

Klix.ba
Danas je Euro NCAP objavio sigurnosne ocjene za niz novih ali poznatih modela automobila koji upravo stižu na evropsko tržište. Sistemi i tehnologija aktivne sigurnosti čine veliki dio pri ocjenjivanju pa su i ocjene u skladu sa cjenovnim rangom automobila.

Tako je na zadnjem testiranju sigurnosti Euro NCAP Daciju Duster i Suzuki Swift ocjenio sa tri zvjezdice, dok su Mercedes-Benz E-Klasa , VW Passat i njegov blizanac Škoda Superb, te Škoda Kodiaq osvojili Euro NCAP ocjenu od 5 zvjezdica. Među odlikaše sa 5 zvjezdica su se svrstali i BMW X2 kao i Renault Espace i Rafale.

Dacia je poznata po svojoj filozofiji pristupačnosti, ali jedna od prepreka u toj filozofiji je i tehnologija aktivne sigurnosti. Sličnu filozofiju ima i Suzuki, a kako EU zakoni sada nalažu da svi automobili moraju biti opremljeni autonomnim kočenjem u slučaju nužde, sistemima za zadržavanje vozne trake, inteligentnim limitatorima brzine i detekcijom umora vozača izazovi postaju sve veći za pristupačne modele. Naime, i Dacia i Suzuki dolaze opremljeni sa ovim sistemima, ali Euro NCAP ima znatno strožije standarde, te u skladu sa njima Swift i Duster nisu mogli više od tri zvjezdice.

Nasuprot pristupačnim modelima njemačka i češka ponuda novih modela bolje je prošla na testovima pa su Passat/Superb, E-Klasa i Kodiaq dobili po pet zvjezdica. Sva četiri automobila pružaju primjerne nivoe zaštite putnika, Passat i Superb nude dobru zaštitu za sve kritične dijelove tijela i odraslih i djece u sva četiri puna testa sudara. Ipak, E-Klasa je bila veoma blizu lošeg rezultata u smislu zaštite pješaka. Sa slabom ocjenom za zaštitu karlice pješaka bila je vrlo blizu gubitka zvijezde u odnosu na najnovije protokole Euro NCAP-a.

Uz ove automobile testiran je i BMW X2 koji je ocijenjen sa pet zvjezdica prema protokolima iz 2022. godine jer je tretiran kao blizanac modela X1, te kao i E-Klasa, nudi samo lošu zaštitu karlice pješaka. Renault Espace i Rafale također su ocjenjeni prema protokolima iz 2022., kao blizanci modela Austral iz te godine.