Aston Martin u fokusu
61

Fascinantna izložba u Beču okupila sva vozila Jamesa Bonda

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Počevši od 7. septembra 2024., Beč je domaćin ekskluzivne izložbe “007 ACTION VIENNA” – jedinstvene kolekcije posvećene Jamesu Bondu koja posjetiteljima pruža priliku da izbliza dožive fascinantni svijet najpoznatijeg tajnog agenta.

Među brojnim posjetiocima Bondovske izložbe u kongresnom centru METAstadt našao se i novinar portala Klix.ba, te vam sa lica mjesta donosimo fotografije i djelić atmosfere. Izložba koja je pruža na čak 3.400 kvadratnih metara vodi goste kroz spektakularne scene podijeljene prema četiri elementa: vatra, zemlja, voda i zrak. Svaka prostorija nudi impresivno iskustvo posvećeno legendarnim filmskim scenama. Izložba sadrži najopsežniju i najimpresivniju kolekciju Bondovih vozila i jedinstvenih predmeta korištenih u proteklih šest decenija.

Među najvažnijim eksponatima svakako su Aston Martin DB5 iz filma "Casino Royale" (2006), Lotus Esprit S1 iz filma "Špijun koji me volio" i Rolls Royce iz filma "Goldfinger" (1964), zajedno s mnogim drugim legendarnim vozilima, helikopterima, kostimima i spektakularnim rekvizitima.

Budući da zvučni efekti i muzika igraju važnu ulogu u James Bond filmovima, i oni su predstavljeni na izložbi kako bi posjetitelji doživjeli jedinstveno višesenzorno iskustvo.

Video ekrani postavljeni po cijelom izložbenom prostoru prikazuju slike filmova u kojima se koriste ova vozila i rekviziti. Čak i ponekad prikazuje kako su ovi legendarni kino trenuci snimani, pružajući ovo spektakularno okruženje. Izložba pružiti uvid ne samo u legendarna vozila, već i u tajne iza kulisa filmova o Jamesu Bondu. Posjetitelji mogu otkriti rijetke produkcijske fotografije, scenarije i intervjue s režiserima i koordinatorima kaskadera koji dokumentiraju snimanje najspektakularnijih scena.

Impresivne priče iza vratolomija i specijalnih efekata detaljno su predstavljene i nude rijetke uvide u svijet filmskog stvaralaštva. Posjetioci mogu saznati kako su Aston Martin i druga vozila pripremani za spektakularne vratolomije i koja su posebna prilagođavanja napravljena kako bi bili spremni za film. Poseban fokus je i na inovativnim napravama koje je razvio Q, legendarni majstor oružja agencije MI6. Od skrivenog oružja do najsavremenijih uređaja za nadzor, izložba pokazuje kako su ove tehnologije korištene u filmovima ali i inspiracije iz stvarnog svijeta iza njih.