Ostao bez novca
38

Fisker bankrotirao nakon neuspješnih pokušaja spašavanja kompanije

D. B.
Fisker je nakon višemjesečnih turbulencija predao dokumentaciju za bankrot.

Američki startup, koji se bavio proizvodnjom električnih automobila, sada će pokušati rasprodati imovinu kako bi riješio dug i izbjegao totalni nestanak. Fisker tvrdi da posjeduje imovinu u vrijednosti od 500 miliona dolara do milijarde, no i obaveze od 500 miliona dolara.

Još prošle godine su se pojavile naznake da je Fisker u problemima, u februaru ove godine je priznao da bi mogao ostati bez novca u periodu od 12 mjeseci, a ta prognoza se pokazala preoptimističnom te je proizvodnja SUV-a Ocean, koji se proizvodi u postrojenju Magna Steyr u Austriji, obustavljena je u martu.

Iz Fiskera su rekli da su održali razgovore s drugim proizvođačima o mogućem "dogovoru spasa", a najviše su obećavali pregovori s Nissanom. No, sve je na kraju propalo. U martu je kompanija spustila cijene osnovnog modela na svega 24.999 dolara u pokušaju da se domogne novca, no trgovanje dionicama je obustavljeno istog mjeseca.

Fisker je planirao proizvesti 40.000 električnih vozila u 2023. godini, no proizveo je samo 10.000. Usporavanje tržišta električnih automobila nije bio jedini problem kompanije. Ocean SUV je dobio pomiješane komentare, a Consumer Reports tvrdi da obećanje nije ispunjeno, dok su se regulatori pozabavili problemima s kočnicama i vratima koja se nisu otvarala. Fiskeru je dodatno otežala situaciju činjenica da je Ocean izgubio mjesto na listi električnih vozila dostupnih s poreznim olakšicama osim ako nije pod leasingom jer se proizvodio izvan Sjeverne Amerike.

Fisker je imao ambiciozne planove za proizvodnju još modela, manji Pear SUV, kabriolet Ronin i pickup Alaska, no teško je vjerovati da će oni ikad ugledati svjetlo dana.

Vezani članci