Poznati njemački brend
120

Bankrotirala kompanija Recaro Automotive

D. B.
Bez obzira da li je riječ o sjedištima automobila, aviona ili čak stolicama, svako od nas je vjerovatno tokom života koristio proizvode kompanije Recaro Automotive, koja je sada bankrotirala.

Automobilwoche piše da je Recaro Automotive predao dokumentaciju za bankrot, što je iznenadilo uposlenike ove kompanije, kao i za sindikat IG Metall. Informacije potiču iz Okružnog suda u Esslingenu.

"Zasad nije poznato šta ovo znači za 215 uposlenika kompanije Recaro Automotive GmbH u Kircheimu. Očekujemo da će se iskoristiti sve opcije kako bi se osigurala radna mjesta i pronašlo održivo rješenje", saopćeno je iz sindikata.

Vijeće radnika je izrazilo razočarenje, jer je radna snaga pomogla da se kompanija održi ekonomski stabilnom tako što je pristala na odlaganje plata. Također, radnici su razočarani te smatraju da ih je menadžment iznevjerio.

Trenutno se bankrot odnosi samo na Recaro Automotive, a to znači da proizvodnja avionskih sjedišta, uredskih i gaming stolica te sjedišta za bebe nije zahvaćena ovim potezom.

Recaro Automotive nije jedini brend povezan automobilima koji ima finansijske probleme. Poznati proizvođač felgi BBS je pokrenuo stečajni postupak na lokalnom sudu u Rottweilu. Kompanija je prestala isplaćivati plate za maj i juni.

BBS je bio u problemima nekoliko puta posljednjih godina, posebno 2007., 2010., 2020. i 2023. godine. ISH Management Services je kupio BBS Automotive GmbH prije stečajnog postupka.

"Nikad nećemo iznevjeriti ljude koji su koračali ovim putem s nama. Nećemo odustati od brenda BBS, koji je za nas jedan od najvećih njemačkih brendova. Imamo plan i odlučni smo da ga implementiramo", navodi se u saopćenju.

Auto Motor Sport piše da je postignut dogovor za prijenos prava na brend i distribuciju u junu ove godine, a i u ovom slučaju je IG Metall bio potpuno iznenađen i navodno zbunjen ponašanjem uprave.

Govoreći za Motor1.com, predsjednik kompanije BBS America Craig Donnelly je rekao da je i on iznenađen vijestima te tvrdi da se problemi ne odnose na njegovu kompaniju, koja radi pod drugim vlasništvom.

Pored aftermarket ponude, BBS je proizvodio felge za brojne proizvođače automobila među kojima s Porsche, BMW, Mercedes-Benz i drugi.