Osnovao ga Ken Block
6

Hoonigan bankrotirao zbog duga od 1,2 milijarde dolara

D. B.
Brend Hoonigan, koji je osnovao legendarni reli vozač Ken Block, predao je dokumentaciju za bankrot u Delawareu nakon što je zabilježio dug od 1,2 milijarde dolara. Ipak, čelnici još uvijek imaju nadu da će osigurati nova finansijska sredstva i u konačnici ipak opstati.

Novija historija Hoonigana je prilično kompleksna. Nakon što je funkcionisao neovisno godinama, spojio se s kompanijom Wheels Pro u septembru 2021. godine, koja dizajnira i prodaje aftermarket felge, gume i dodatke. Wheels Pro je bio u vlasništvu privatne firme Clearlake Capital od aprila 2018. godine, a od tog perioda do spajanja s Hooniganom je kupio brendove Gorilla, ReadyLift, MHT Luxury Allows, ZBroz i TSW. Nakon spajanja s Hooniganom, kompanija je kupila Throtl, Teraflex i 4WP, a potom je usvojila ime Hoonigan.

Dokumentacija pokazuje da je prihod porastao s 844 miliona u 2019. na 1,5 milijardi u 2022. godini, nakon čega je uslijedio pad 2023. godine.

Hoonigan se sada pokušava riješiti duga od 1,2 milijarde dolara tako što će osigurati oko 570 miliona dolara novog kapitala. To će značajno poboljšati finansijski položaj kompanije, a izlazak iz bankrota se očekuje za dva mjeseca.

Podsjetimo, Ken Block je preminuo u nesreći s motornim sankama 2. januara 2023. godine u Utahu.