Auto godine za 2023.
24

Jeep već prodao više od 100.000 Avengera u Evropi

A. M.
Prošlogodišnji evropski auto godine, Jeep Avenger, odlično se snašao na Starom kontinentu. Za nešto više od 18 mjeseci prodato je više od 100.000 jedinica.

Najmanji Jeep stigao je u Evropu krajem 2022. godine s velikim očekivanjima. Ubrzo nakon službenog predstavljanja, privukao je veliku pažnju automobilskih novinara i javnosti, s obzirom na to da je osvojio titulu Evropskog automobila 2023. godine, postavši tako 60. pobjednik prestižnog automobilskog takmičenja.

Avenger se prvo se predstavio sa isključivo električnim pogonom, a kasnije su u ponudu dodati jedan tradicionalni motor s unutrašnjim sagorijevanjem i jedan hibrid. Svi pogonski motori dosta dobro prolaze kod evropskih kupaca što potvrđuje prodajna brojka.

Ulazni model marke Jeep u Evropi je predstavljen već u jesen 2022. godine, a do danas ga je naručilo više od 100.000 kupaca. Prvih 40.000 jedinica dilerska mreža je rasprodala već do septembra 2023. godine, što znači da je za manje od godinu dana marka uspjela prodati još 60.000 jedinica.

Stellantis je u najprodavaniji automobilski segment u Evropi mudro uveo model sa značkom Jeepa, nudeći DNK američke ikone u mini pakovanju. Uz sve to, iskoristio je postojeću platformu i pogonske motore, koji se već godinama ugrađuju u automobile iz Stellantis grupe, plus pokrenuo proizvodnju u staroj Fiatovoj tvornici u Poljskoj.

Jeep Avenger u Evropi se prodaje s četiri različita pogonska agregata. Najpovoljnija i najprodavanija varijanta je obični Avenger s 1.2-litarskim trocilindarskim turbakom od 100 KS. Skuplja varijanta je elektrifikovani E-Hybrid, također sa snagom od 100 konja, a najskuplja je isključivo električna izvedba s jednim električnim motorom i visokonaponskom baterijom kapaciteta 54 kWh.

Posljednje tehničko ažuriranje donijelo je instalaciju hibridnog sklopa koji, pored novog Stellantisovog SUS motora s lancem, kombinuje dodatna dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Time je Jeep zadovoljio i kupce koji traže 4x4 izvedbu, a taj urbani off-road model dolazi s oznakom 4xe.