Rok trajanja 50 godina
21

Kinezi ponovo prijete, proizveli su bateriju za koju tvrde da traje milion kilometara

A. M.
Kineska kompanija Geely proizvela je novu bateriju tipa LFP. Ova baterija može izdržati milion kilometara i zadržava više od 90 posto svog kapaciteta na temperaturama ispod -30 stepeni Celzijusa.

Kompanija Geely želi provesti revoluciju na tržištu električnih automobila s novom baterijom koja omogućava iznadprosječnu izdržljivost.

Nova baterija je LFP tip (litijum-željezo-fosfat), moduli su 40 posto manji od standardnih, a Geely tvrdi da traje milion kilometara i da joj je rok trajnosti čak 50 godina.

Također, nova baterija se puni brže i bolje podnosi vrlo niske temperature. Baterija će moći da se puni 3.500 puta, a punjenje od 10 do 80 posto traje 17 minuta i 4 sekunde. Osim toga, nova baterija uspijeva zadržati 90,54 posto svog kapaciteta na temperaturi od -30 stepeni Celzijusa. Baterija ima gustoću energije od 192 Wh/kg.

Tajna dugog vijeka trajanja nove baterije leži u njenoj konstrukciji. Baterija ima dopirane materijale elektroda u svom sastavu kako bi se smanjila brzina unutrašnje hemijske reakcije. Baterija je bila više puta uzastopno podvrgnuta ekstremnim testovima, a Kinezi su ovaj put išli do krajnjih granica.

Naime, baterija je prvo probodena sa osam čeličnih igala prečnika pet milimetara i ostavljena u takvom stanju na sat vremena. Kompanija je čak ispalila metak kalibra 5,8 milimetara u bateriju i ona se nije zapalila. Baterija je također bila potopljena u morsku vodu, bačena u vatru, pa čak i pregažena s valjkom od 26 tona. Baterija nije pretrpjela bitna oštećenja.

Geely za sada nije objavio kada će početi s proizvodnjom nove baterije, ali sigurno je da je konkurenciji bačena rukavica u lice.