Sajam u Parizu
2

Citroen konceptom najavio novi C5 Aircross

Klix.ba
Koncept C5 Aircross, predstavljen na sajmu automobila u Parizu, najavljuje drugu generaciju SUV-a, koji će imati na raspolaganju potpuno električni pogon i biće zasnovan na platformi STLA Medium.

Citroen je na sajmu automobila u Parizu danas predstavio koncept C5 Aircross, koji stiže kao najava druge generacije kompaktnog SUV-a. Serijska verzija stiže već sredinom 2025. godine sa opcijom potpuno električnog pogona sa maksimalnim dometom od 680 km.

Predstavljeni koncept je "95 posto" proizvodni model, izjavio je izvršni direktor Citroena Thierry Koskas na sajmu: “C5 Aircross je za nas bio veliki komercijalni uspjeh,” rekao je Koskas o vodećem modelu marke Stellantis, “ali vrijeme je da ga obnovimo.”

Novi C5 Aircross će biti izgrađen na arhitekturi STLA Medium, koja može da primi motore sa unutrašnjim sagorijevanjem i baterijsko napajanje. Nova generacija C5 Aircross će dijeliti platformu sa brojnim Stellantis kompaktnim SUV-ovima, uključujući Peugeot 3008, Opel/Vauxhall Grandland i novi Jeep Compass.

Trenutni C5 Aircross je započeo proizvodnju 2017, dok će se i novi model proizvoditi u Rennesu u Francuskoj. Stellantis je uložio 173 miliona dolara u nadogradnju fabrike za proizvodnju potpuno električnog modela.

Citroen nije objavio tehničke detalje za sljedeću generaciju C5 Aircrossa, ali Peugeot 3008 je dostupan sa 48-voltnim hibridnim pogonom, plug-in hibridom i nekoliko potpuno električnih verzija sa maksimalnim dometom od skoro 700 km, pa se može očekivati da će po tom pitanju imati jednaku ponudu.

Ranije ove godine, Citroen je obnovio svoj mali SUV, C3 Aircross i kompaktni C3, gdje oba stižu na Stellantisovoj jeftinijoj Smart Car platformi.

Također, danas je na sajmu u Parizu, Citroen prikazao modernizovane kompaktne modele C4 i C4 X, koji su dobili novi izgled usklađen s novim dizajnerskim izrazom, kao i dorađeni električni model Ami.

Vezani članci