Historijski trenutak
0

Korejski div Hyundai proizveo 100 miliona automobila

A. M.
Korejski proizvođač Hyundai dostigao je historijsku prekretnicu: 100 miliona proizvedenih automobila globalno. Južnokorejci su na ovaj podvig morali čekati 57 godina.
Hyundai je jedan od divova svjetske automobilske industrije. Kompanija je osnovana 1967. godine, a sada, 57 godina kasnije, dostigla je historijsku prekretnicu: 100 miliona proizvedenih automobila širom svijeta.

Kako bi obilježio ovaj trenutak, Hyundai je održao specijalnu ceremoniju u fabrici u Ulsanu u Južnoj Koreji. Tokom ovog događaja isporučen je i 100.000.001. primjerak, a riječ je o sjajnom električnom modelu Ioniq 5 koji je direktno uručen novom vlasniku.

Fabrika u Ulsanu je takođe puna historije. Proizvodnja je počela 1968. godine i praktično je rodno mjesto južnokorejske automobilske industrije, s obzirom da je ovdje sastavljen prvi samostalni serijski automobil - Pony. To se desilo 1975. godine.

Hyundai trenutno također ima proizvodne pogone u Turskoj, Indiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Češkoj Republici. Zanimljivo, u 2013. godini azijski proizvođač je premašio prekretnicu od 50 miliona automobila proizvedenih u svijetu, a samo 11 godina poslije je udvostručio tu brojku.