Isporuke kreću uskoro
46

Krenula proizvodnja redizajniranog Cupra dua Formentor i Leon

A. M.
Španski proizvođač automobila objavio je da je redizajnirani duo, Cupra Formentor i Cupra Leon, počeo silaziti s proizvodne trake u tvornici Martorell. Isporuke su predviđene za treći kvartal 2024.
Od pet aktuelnih modela (Tavascan se pridružio gami) s Cupra značkom, Formentor i Leon bilježe najveću prodaju na evropskom tržištu i zato je pokretanje proizvodnje nedavno osvježenih modela veoma važan trenutak za mladi španski brend.

Do danas je Cupra proizvela više od 347.000 primjeraka Formentora i više od 600.000 jedinica Leona. Ovaj dvojac ujedno predvodi Cuprinu prodaju i ove godine, budući da je za pet mjeseci isporučeno skoro 42.000 jedinica Formentora i nešto iznad 25.000 primjeraka Leona.

Tvornica Martorell, rodno mjesto Formentora, Leon i niza drugih modela Seata, osnovana je 1993. godine. Ima površinu od 2,8 miliona kvadratnih metara i tokom ovog perioda proizvela je više od 12 miliona automobila.

Tvornica je prošle godine proslavila tri decenije rada. Također, prošlogodišnja proizvodnja porasla je za 21 posto, a sa proizvodnih linija je sišlo 443.443 vozila.