Događaj u Kaliforniji
12

Lamborghini će 16. augusta predstaviti nasljednika modela Huracan

D. B.
Ranije se špekulisalo da će Lamborghini predstaviti nasljednika modela Huracan tokom Monterey Car Weeka, a sada je stigla i zvanična potvrda.

Novi Lamborghini Temerario će "ugledati svjetlo dana" 16. augusta u Kaliforniji. Iz kompanije kažu da će ovaj model kompletirati proces hibridizacije Lamborghinijeve ponude, kao i da će imati potpuno novi twin-turbo V8 motor uparen s hibridnim sistemom za najbolje performanse u klasi i iskustvo vožnje.

U Lamborghiniju još uvijek kriju detalje, no poznato je da će 4,0-litarski V8 twin-turbo motor razvijati 800 KS i 730 Nm obrtnog momenta te da će biti uparen s osmostepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom i hibridnim sistemom s tri elektromotora. Time će ukupna snaga iznositi više od 900 KS.

Što se tiče dizajna, špijunske fotografije prototipa su otkrile oštru prednju masku, tanka prednja svjetla i šestougaona dnevna svjetla. Također, automobil ima usisnike agresivnog izgleda, centralno postavljeni izduvni sistem i unutrašnjost sličnu onoj u modelu Rivuelto. Kao rezultat toga, u unutrašnjosti bi se mogao nalaziti 12,3-inčni digitalni instrument klaster, 8,4-inčni infotainment sistem i 9,1-inčni ekran za suvozača.

Lamborghini je otkrio i rezultate za drugi kvartal i polovinu godine. U prvih šest mjeseci je isporučeno 5.558 automobila te je ostvaren prihod od 1,62 milijarde eura, što je omogućilo kompaniji da zabilježi rekordnu operativnu dobit od 458 miliona eura.

SAD ostaju najvažnije tržište za Lamborghini, a lista čekanja na Revuelto duža je od dvije godine.