Novo podizanje ljestvice
8

Mercedes-AMG One oborio sopstveni rekord na Nürburgringu

E. L.
Ultrasportski Mercedes-AMG One koji je i ovaj put vozio trkač Maro Engel kroz „zeleni pakao“ prošao je za 6 minuta i 29.09 sekundi, što je novi rekord kruga u kategoriji automobila koji se mogu koristiti (i) na javnim cestama.

AMG-ova spektakularna „Formula 1 za dvije osobe“ sa čuvenom njemačkom stazom Nürburgring Nordschleife prvi put se suočila krajem oktobra 2022. godine, kada je Mercedesov trkač Maro Engel u produkcijskom izdanju ultrasportskog automobila AMG One krug „zatvorio“ za 6 minuta i 35.18 sekundi, što je bilo rekordno vrijeme u kategoriji automobila koji se mogu kupiti i koristiti i na javnim cestama.

Dvije godine poslije, crveni AMG One koji je opet vozio Engel kroz „zeleni pakao“ u najdužem izdanju (20,83 kilometara) prošao je za 6 minuta i 29.09 sekundi što mu (uz značajno bolje vrijeme od prethodnog rekorda) usput osigurava i titulu prvog produkcijskog automobila koji je krug „zatvorio“ za manje od 6 minuta i 30 sekundi.

Engel je do rekordnog vremena stigao na suhoj stazi u trećem krugu nešto prije 19 sati, a ostaje pitanje ko bi u budućnosti mogao ugroziti ostvareno vrijeme Mercedes-AMG družine. Spominje se Aston Martinov model Valkyrie, McLaren W1 koji bi trebao stići naredne godine, nasljednik Ferrarijevog modela LaFerrari, Rimac Nevera R, Porsche Mission X... Rukavica je bačena.

Podsjećanja radi, Mercedes-AMG One pokreće „plug-in“ hibridna kombinacija koju čini centralno smješten 1,6-litarski V6 motor „posuđen“ iz Mercedesove Formule 1 i četiri elektromotora. Kombinovanih 1.063 KS dovoljno je za elektronski ograničenih 352 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi.