Problem profitabilnost
0

Mercedes-Benz odustaje od SUV kupea?

A. M.
Prema nekim informacijama koje se pojavljuju u njemačkoj štampi, Mercedes-Benz razmišlja o odustajanju od segmenta SUV kupea. Modeli o kojima je riječ, GLC Coupe i GLE Coupe, mogli bi biti spojeni u jedan model ili bi mogli biti potpuno ukinuti.
Posljednjih godina Mercedes-Benz je počeo da smanjuje broj modela u svojoj ponudi kako bi se više fokusirao na profitabilne modele. Modeli kao što su A-Klasa Sedan, CLA i B-Klasa bit će trajno povučeni nakon završetka proizvodnje trenutnih generacija.

Sada njemački proizvođač cilja na još dva modela koji neće dobiti novu generaciju. Prema navodima njemačkog izdanja Handelsblatt, nekoliko šefova njemačkog brenda predlaže da se SUV kupei uklone iz asortimana. Trenutno, Mercedes-Benz ima dva takva modela: GLC Coupe i GLE Coupe.

Dva modela u ovoj varijanti karoserije predstavljaju između 10 i 15 posto globalne prodaje matičnih modela na osnovu kojih su nastali - GLC i GLE. Zbog relativno slabe prodaje, SUV coupe varijante ova dva modela mogle bi biti potpuno povučene na kraju proizvodnje aktuelnih generacija. Postoje i neke informacije koje sugerišu da bi ova dva modela trebala biti spojena u jedan model koji bi bio profitabilniji.

Mercedes-Benz bi trebao lansirati novi električni SUV GLC 2026. godine. Prema dosadašnjim informacijama, vrlo je izvjesno da taj model neće imati derivat u kupe izvedbi.