Tesla Model Y lider
52

Na norveškom tržištu u augustu registrovano čak 94 posto električnih automobila

A. M.
Norveška je i dalje jedno od najnaklonjenijih tržišta električnim automobilima na svijetu. Prema posljednjem izvještaju Savjeta za cestovni saobraćaj (OFV) u ovoj bogatoj skandinavskoj zemlji, čak 94,3% od ukupnog broja registracija automobila u augustu predstavljali su električni modeli.

Norvežani su kupili ukupno 11.114 novih automobila prošlog mjeseca. Od toga je 10.480 bilo električnih. Najprodavaniji model bio je Tesla Model Y.

Tako su registracije električnih automobila u Norveškoj dostigle rekordan nivo u jednom mjesecu. Prethodni rekord postavljen je u januaru ove godine, kada su 92 posto svih registracija predstavljali električni automobili.

Najprodavaniji električni model u augustu bio je Tesla Model Y, sa preko 2.000 registrovanih primjeraka. Naime, prodaja ovog modela predstavlja 18,8% prodaje. Na drugom mjestu je Hyundai Kona, a slijede Nissan Leaf, Volvo EX30 i Škoda Enyaq.

Između ostalog, popularnost Tesle podržana je rasprostranjenom mrežom punionica, budući da je u ovoj bogatoj skandinavskoj zemlji ljetos instaliran 2.000-ti punjač.

Situacija u posljednjih osam mjeseci podjednako je povoljna i za sve ostale električne automobile. Od početka godine, pa do posljednjeg dana augusta, Norvežani su kupili 68.435 električnih automobila. Praktično, to znači 87% svih registracija.

Veoma dobru prodaju električnih automobila u Norveškoj ne treba posmatrati kao iznenađenje. Od iduće godine u ovoj zemlji bit će zabranjena prodaja novih automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje, 10 godina ranije nego u Evropskoj uniji.