Prilagodljiv za Euro 7
34

Novi motor HR12 u Daciji Duster prvi je proizvod divizije Horse proizveden u Rumuniji

A. M.
Horse, divizija SUS motora i hibridnih pogonskih sistema grupe Renault i kineskog Geelyja, počela je s montažom jedinice HR12 u Rumuniji. Riječ je o 1,2-litarskom agregatu koji pokreće novi Duster.

U Dacijinoj tvornici u Rumuniji pokrenuta je proizvodnja nove ere motora unutar divizije Horse, nastale kao plod saradnje Renaulta i kineskog Geelyja. Prvi proizvod Horse divizije, koji se od danas sklapa u Rumuniji, je 1,2-litarski turbak koji nosi oznaku HR12, a konstruisan je da odgovara trećoj generaciji Dustera.

Možda zvuči začuđujuće, ali motor HR12 je najefikasniji motor u trenutnoj gami Horse motora i istovremeno najsnažniji ikad proizveden u tvornici Mioveni. Prema riječima proizvođača, HR12 je dizajniran za pogon širokog raspona vozila, uključujući i verzije s hibridnim pogonom. Agregat ima maksimalnu snagu od 130 KS pri 4.500 obrtaja u minuti i maksimalni obrtni moment od 230 Nm dostupan već pri 1.800 o/min.

Motor je razvijen za globalno tržište. U potpunosti je usklađen s aktuelnim emsionim standardima EU6D-Full, a mimo toga dizajniran je da bude prilagodljiv i novim Euro 7 propisima. Ovu modernu SUS jedinicu krasi najsavremenije upravljanje "toplinom", a inžinjeri ističu specifični omjer hoda klipa i njegovog promjera, osiguravajući značajnu uštedu goriva.

Horse Romania dio je novog subjekta Horse Powertrain Limited u kojem jednake udjele imaju grupa Renault i kineski Geely. Prema podacima koje su predstavnici Renaulta dali prilikom osnivanja Horse divizije, od 19.000 zaposlenika novog subjekta, 9.000 ih dolazi iz Renault grupe. Od toga je oko 2.000 Rumuna, koji bi trebali godišnje sklopiti 450.000 motora, a 18 posto te proizvodnje će biti izvezeno van Evropske unije.

Horse Powertrain Limited od 31. maja tekuće godine posluje u 17 tvornica širom svijeta uz pet centara za istraživanje i razvoj. Horse je dobavljač motora za nekoliko industrijskih kupaca, uključujući Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan i Mitsubishi Motors Company.

Horse Powertrain Limited će osigurati pogonske sklopove, uključujući potpune hibride, plug-in hibride i motore s unutrašnjim sagorijevanjem koji koriste alternativna goriva kao što su etanol, metanol, LPG, CNG, H2, itd., a proizvodit će približno pet miliona pogonskih sklopova godišnje uz procijenjeni promet od 15 milijardi eura.