Odlično opremljen model
126

Dacia predstavila Duster Extreme Limited Edition

D. B.
Rumunska kompanija Dacia je u junu predstavila obnovljenu verziju druge generacije popularnog SUV-a Duster, a sada je stigao i model pod nazivom Extreme Limited Edition za 2022. godinu.

Dacia je od 2010. godine prodala 1,9 miliona primjeraka Dustera, dok prodaja obnovljene verzije druge generacije porčinje u septembru ove godine. Prije toga je rumunski brend predstavio i novi model pod nazivom Extreme Limited Edition.

Ovo nije prvi put da je Dacia predstavila specijalni Duster. Prije modela Extreme vidjeli smo brojčano ograničene modele kao što su 15 Years, Techroad, SE Twenty i Black Collection, a svi su bili bazirani na drugoj generaciji predstavljenoj 2017. godine. Extreme je vjerovatno i najinteresantniji model zahvaljujući seriji vizuelnih promjena i odlično opremljenoj unutrašnjosti.

Počevši od eksterijera, Duster je dobio narandžaste detalje na rešetki hladnjaka, bočnim retrovizorima, krovnim nosačima i vratima prtljažnika u kombinaciji s crnim 17-inčnim aluminijskim felgama. Model je dostupan u šest različitih boja karoserije uključujući Glacier bijelu, Pearl crnu, Comet sivu, Iron plavu, Arizona narandžastu i Ubran sivu u kojoj je i primjerak na fotografijama i koja je ekskluzivna za model Extreme.

U unutrašnjosti su također prisutni narandžasti detalji i to na ventilacijskim otvorima, panelima vrata i centralnoj konzoli. Sjedišta su presvučena kombinacijom tkanina/TEP s narandžastim koncem.

Dok je Duster sinonim za odličan omjer uloženo - dobijeno u B-SUV segmentu, Extreme Limited Edition je bolje opremljen nego se moglo očekivati. Baziran je na najboljem Prestige paketu opreme, a standardna oprema uključuje 8-inčni ekran osjetljiv na dodir s Media Nav infotanment sistemom (navigacija, WiFi, Apple CarPlay/Android Auto), automatski klima uređaj, prilagodljivi naslon za ruku, tempomat, dva USB porta i četiri električna podizača prozora.

Duster Extreme ije zadržao klirens od 214 mm koji ima i Duster AWD, kao i respektabilne off-road uglove (prilazni 30 stepeni, ulazni 21 stepen, odlazni od 33 do 34 stepena), ali zasad nije saopćeno koji će motori biti u ponudi, mada se očekuju samo najsnažnije varijante zbog premium karaktera modela.

Primjerak na fotografijama ima 4WD oznaku za pogon na sva četiri točka, što znači da ga pokreće 1,5-litarski dCi dizelski motor sa 113 KS ili snažniji 1,3-litarski TCe benzinac sa 148 KS.

Duster Extreme se na tržištu očekuje 2022. godine.