Popularni dostavnjak
0

FIAT predstavio obnovljeni Ducato: Moderniji, napredniji i štedljiviji

Klix.ba
Zbog bogate palete verzija, jednostavnog rukovanja, praktično dizajnirane unutrašnjosti, motora i naprednih sigurnosnih karakteristika, Ducato je već 43 godine pouzdan partner mnogim zanatlijama i poduzetnicima. Sada je dostupan u novom izdanju.

Fiat Ducato, najuspješniji model marke i vodeće vozilo za dostavu lakih vozila u Evropi, može se pohvaliti izuzetnom fleksibilnošću i naprednim rješenjima. Može se prilagoditi u mobilnu radionicu ili dogovoriti za transport većeg tereta. Nudi 8 opcija zapremine teretnog prostora, uključujući do 17 m³, a karakterizira ga nosivost do 2,2 tone (u zavisnosti od verzije i dodatne opreme), dužina tovarnog prostora do 4,07 m, upravljanje sa podom za utovar, povezivanjem na putu sa najmodernijim infotainment sistemima, naprednim sigurnosnim sistemima za pomoć vozaču i mogućnošću dodatnih konverzija. Optimalan omjer performansi i težine osigurava odličnu dinamičnu vožnju i udobnost.

Ducato je dostupan u dvije dužine: L1 (4,4 m) i L2 (4,75 m). Verzija sa dužom karoserijom CrewCab se može pohvaliti jedinstvenim sistemom modularnosti između sjedišta i tovarnog prostora, što je omogućeno inovativno dizajniranom kliznom pregradom.

Novi, redizajnirani Ducato nudi širok spektar motora koji odgovaraju različitim potrebama i zahtjevima korisnika. Pouzdani MultiJet dizel motori treće generacije su u samom vrhu svoje klase u pogledu performansi i izdržljivosti, što je Ducatu zaslužilo mnoge međunarodne nagrade i reputaciju u svijetu komercijalnih vozila. Izgrađeni na ekskluzivnoj arhitekturi propulzivnog sistema Stellantis Grupe H3, MultiJet3 motori iskorištavaju prednosti prethodnih generacija i isporučuju poboljšanu efikasnost smanjenjem mase (radi veće nosivosti) i potrošnje goriva i emisije CO2. Njihova izdržljivost je također veća, što je bitna karakteristika motora namijenjenog za upotrebu u teškim lakim dostavnim vozilima.

Redizajnirani Ducato dostupan je sa motorima od 88 kW (120 KS), 103 kW (140 KS) i 132 kW (180 KS) i 6-brzinskim ručnim mjenjačem - dostupnim na svim varijantama snage - i 8-stepenim automatskim mjenjačem, koji dostupan je u verzijama sa 103 kW (140 KS) i 132 kW (180 KS). Asortiman upotpunjuju motori za teške uslove rada sa tri najveće snage i ručni i automatski mjenjači, koji održavaju isti obrtni moment kao i laki modeli - 450 Nm za najsnažniji motor, najveći u klasi.

Električna verzija opremljena je novom baterijom od 110 kWh za najbolje iskustvo bez emisija u klasi, zahvaljujući autonomiji do 420 km u WLTP ciklusu i od 0-80% punjenja za manje od sat vremena, zahvaljujući brzi punjač do 150 kW, što ga čini najsnažnijim E-Ducatom u svojoj kategoriji.

Ducato je opremljen naprednim ADAS sistemima nivoa 2 koji doprinose većoj sigurnosti u saobraćaju i omogućavaju vožnju bez stresa. Standardne karakteristike uključuju inteligentni sistem tempomat, sistem za detekciju umora vozača, sistem automatskog kočenja u slučaju nužde sa detekcijom pješaka, poboljšani elektronski sistem kontrole stabilnosti, sistem kontrole stabilnosti prikolice, sistem upozorenja o napuštanju trake, kameru za vožnju unazad, kameru za vožnju unazad.

Ducato se u obnovljenoj verziji ističe fokusom na tehnologiju i povezanost, kao i osvježenje eksterijera i unutrašnjosti. Potpuno digitalna 7-inčna instrument tabla unutar kabine pruža jasan prikaz informacija i upozorenja – od satelitske navigacije do sistema pomoći vozaču – i nudi prilagodljiva podešavanja i povezivanje sa Uconnect infotainment sistemom. Na taj način se vozilo može optimalno prilagoditi zahtjevima vozača. Osim toga, tu su i novi Uconnect sistemski interfejsi sa ekranom do 10 inča, premium potpuno satelitski navigacioni sistem koji uključuje 3D TomTom mape i bežično povezivanje sa Apple CarPlay i Android Auto™ sistemima.

Sjedišta su također modernijeg izgleda, imaju nove presvlake i nude više prostora i udobnosti. Električni servo upravljač, koji je dio standardne opreme u cijeloj gami, precizniji je i upravljiviji u svim uvjetima vožnje i pod svim opterećenjima. Manji volan sa manjim krugom okretanja redefinira koncept udobnosti u redizajniranoj kabini, što poboljšava ergonomiju i smanjuje stres za vozača i putnike sa sve zahtjevnijim radnim obavezama.

Prednji dio novog Ducata je hrabriji, s poznatim Fiatovim amblemom u sredini. Rešetka hladnjaka, kućište motora i zaštita šasije su također redizajnirani. Prednja svjetla sa Full LED tehnologijom podijeljena su na tri dijela - donji sa pozicionim LED svjetlima, centralna svjetla imaju izrazito sportski izgled i pružaju 30% više osvjetljenja od konvencionalnih halogenih farova, a gornji dio je posvećen indikatorima, koji su osvježeni i LED svjetlima sa klizačem – atraktivnim efektom koji je sve češći kod putničkih automobila, ali je sada dostupan i na dostavnim vozilima.

Obnovljeni FIAT Ducato dostupna su već i u Bosni i Hercegovii sa Fiat Pro bonusom u iznosu 2.000 KM i 5-godišnjom garancijom.