Istinski terenac
0

Grenadier Quartermaster je pick-up verzija terenskog SUV-a

Klix.ba
Ineos je službeno predstavio novi Grenadier Quartermaster, pick-up verziju terenskog modela. Mehanika i pogon su jednaki sposobnom terencu.

Nakon terenskog modela Grenadier, Ineos Automotive otkriva njegovu pick-up verziju nazvanu Quartermaster. Quartermaster je 305 mm duži od ''obične'' varijante, budući da odzada ima tovarni prostor. Inače, sama utovarna površina mjeri 1564 mm u dužinu i 1619 mm u širinu i može nositi teret do 760 kilograma. Vrata tovranog prostora mogu se koristiti za prevoz tereta do maksimalno 225 kilograma. Quartermaster istovremeno može vući druga vozila ili prikolicu do 3,5 tone.

Što se tiče pogona, ovaj pick-up, jednako kao i SUV model, nudi izbor između dva konvencionalna motora koja dolaze iz BMW-a. Prva opcija je agregat B58, a u pitanju je 3,0-litreni dizel koji razvija 249 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Drugi motor kodnog naziva B57 je 3,0-litreni benzinac koji razvija 286 KS i moment od 450 Nm. Dizelska verzija treba 9,8 sekundi da postigne 100 km/h. S benzincem su brojke nešto bolje i ubrzanje do 100 km/h je sekundu brže. No, bez obzira na odabrani motor, Grenadier Quartermaster ima najveću brzinu od samo 159 km/h. Oba motora su uparena s 8-stepenim automatskim mjenjačem koji je razvio ZF, a snaga se konstatno prenosi na sva četiri točka.

Standardni točkovi su od 17-inča, dok su felge sa inč većim promjerom opcija. Također standardno, ovaj kamionet je opremljen diferencijalima koji se mogu zaključati i na prednjoj i na zadnjoj osovini.

Ovjes novog modela osigurava zahvalni klirens od 264 mm, pa Grenadier Quartermaster može pregaziti vodene prepreke dubine do 0,8 metara. Kao i obična varijanta, novi pick-up ima Carraro krute osovine i Brembo kočnice.

Novi Ineos Grenadier Quartermaster bit će dostupan u tri linije opreme: Standard, Trialmaster i Fieldmaster. Ovaj model se već može naručiti na britanskom tržištu, no cijene još nisu poznate.