Brend dostupan i u BiH
6

Lynk & Co lansira svoj prvi električni automobil za Evropu, košta manje od 36.000 eura

A. M.
Kineski brend Lynk & Co, koji je odnedavno uplivao i na bh. tržište, upravo je predstavio svoj drugi automobil za Evropu. Model 02 je ujedno i prvi električni model kineske marke za Evropu, koja posluje kao podbrend u okviru konglomerata Geely. Košta manje od 36.000 eura i omogućava domet do 445 kilometara.

Uprkos preprekama koje prema kineskim električnim automobilima kroje evropske vlasti, kineski proizvođači automobila ne odustaju od Starog kontinenta.

Lynk & Co je upravo predstavio novi model 02, crossover coupe s nultom emisijom, dizajniran posebno za evropsku publiku. Istovremeno će se ovaj model prodavati i na kineskom tržištu, ali pod imenom Z20.

U gabaritima Corolle Cross

Novi Lynk & Co 02 je dugačak 4.460 mm, širok 1.845 mm, visok 1.573 mm i raspolaže s međuosovinskim rastojanjem od 2.755 mm. Da vam približimo gabarite: iste je dužine i ukupno sličnih proporcija kao Toyota Corolla Cross, ali nudi duže međuosovinsko rastojanje za 117 mm što je odlika električnih vozila.

Sa estetske tačke gledišta, zgodni kineski "električar" oslanja se na aerodinamički prednji dio sa dvostrukim svjetlosnim blokovima i aktivnim usisnicima vazduha. Točkovi dolaze u veličinama od 19 i 20 inča, dostupna je dvobojna vanjska tema, panoramski krovni otvor i skrivene kvake na vratima. Pozadi, novi 02 nudi diskretno istaknut spojler i LED zadnja svjetla.

High-tech enterijer

Unutra će putnici pronaći minimalističku kontrolnu tablu, podrezani donji dio volana, digitalnu instrument tablu od 10,2 inča i ekran multimedijalnog sistema s dijagonalom od 15,2 inča, koji takođe preuzima većinu funkcija.

Ekološki prihvatljivih materijala, ali i moderne opreme ne manjka. Također, kineski EV u kabini nudi putnicima duplo mjesto za punjenje mobilnog telefona, električno podesiva prednja sjedišta, grijanje volana i selfie video kameru integrisanu u retrovizor.

Prtljažnik ima utovarnu zapreminu od 410 litara. Ispod prednje "haube" se nalazi dodatni prtljažnik zapremine 15 litara.

Autonomija do 445 kilometara

Lynk & Co 02 je izgrađen na Geely platformi. Opremljen je električnim motorom montiranim na stražnju osovinu koji razvija 272 KS i 343 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za dostizanje 100 km/h za 5,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 180 km/h. Baterija je NMC litijum-jonska, ima kapacitet od 66 kWh i omogućava autonomiju do 445 kilometara. Na brzoj stanici od 150 kW baterija se puni od 10 do 80 posto za 30 minuta.

Lista sigurnosnih sistema koji se nude kao standard uključuje 21 ADAS sistem, uključujući automatsko kočenje u slučaju nužde, upozorenje na sudar sprijeda, inteligentni tempomat, automatsku pomoć pri promjeni trake, detekciju mrtvog ugla, prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenje o unakrsnom saobraćaju sprijeda/pozadi.

Cijena ispod 36.000 eura

SUV model s plug-in hibridnim pogonskim sklopom Lynk & Co 01, prvi je probio led na evropskom tržištu, uključujući i BiH. Novi i ujedno drugi model mlade kineske marke za evropu - Lynk & Co 02 već se može naručiti na određenim evropskim tržištima. Na primjer, cijena modela 02 u Italiji se kreće od 35.495 eura, a u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji od 35.995 eura.