Novi električni model
0

Mercedes-EQ predstavlja električni EQT za porodicu i slobodno vrijeme

Klix.ba
Mercedes-Benz EQT kao mali kombi kombinuje varijabilnost i nivo opreme visokog kvaliteta T-Klase, njegovog bratskog modela sa konvencionalnim pogonom, sa prednostima potpuno električnog pogona.

Novi EQT nudi porodicama, kao i rekreativno aktivnim ljudima, atraktivan ulazak u potpuno električni svijet brenda Mercedes. Mali električni kombi će moći da se naruči u bliskoj budućnosti. Cijene se kreću od oko 49.000 eura za EQT sa elektromotorom od 90 kW i standardnom dužinom.

Zahvaljujući Black Panel rešetki hladnjaka sa centralnom zvijezdom i dinamički dizajniranim rebrima hladnjaka, novi EQT je odmah prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ porodice. Mali električni kombi kombinuje kompaktne spoljašnje dimenzije sa dovoljno prostora. Istovremeno, zahvaljujući zaštićenoj instalaciji baterije u podvozju koja štedi prostor, sa povoljno niskim centrom gravitacije, nudi skoro istu varijabilnost i funkcionalnost u unutrašnjosti kao i T-Klasa sa konvencionalnim pogonom. EQT je dugačak 4498 milimetara, širok 1859 milimetara i visok 1819 milimetara. Ove godine slijedi i varijanta sa dugim međuosovinskim rastojanjem.

Baš kao i T-Klasa, novi EQT nudi mnoge prednosti koje čine svakodnevni život lakšim i ugodnim za porodice i rekreativce. To uključuje niski prag od samo 561 milimetar, što olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata sa obje strane vozila imaju otvor za otvaranje od 614 milimetara u širinu i 1059 milimetara u visinu. Ovo omogućava zgodan pristup zadnjem dijelu, a utovar se može vršiti fleksibilno sa tri strane, uključujući i vrata prtljažnika. Na zadnjoj klupi ima mjesta za do tri dječija sjedišta.

Najsavremeniji električni motor

Prilikom lansiranja na tržište, dostupan je električni motor sa snagom od 90 kW (122 KS) i maksimalnim obrtnim momentom od 245 Nm. Litijum-jonska baterija se nalazi na mjestu zaštićenom od sudara u podvozju ispred zadnje osovine i ima upotrebljiv kapacitet od 45 kWh.

Na poslu, kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQT se može lako puniti naizmjeničnom strujom (AC) od 22 kW, koristeći ugrađeni punjač. Proces je još brži na stanicama za brzo punjenje sa jednosmjernom strujom (DC), u zavisnosti od SoC (State of Charge) i temperature visokonaponske baterije. EQT je opremljen DC punjačem od 80 kW, u kom slučaju vrijeme punjenja iznosi 38 minuta od 10–80 procenata SoC. EQT se puni naprijed ispod Mercedesove zvijezde, što je praktično i zgodno, posebno kada se puni u gradu u uslovima tijesnog parkiranja. Za punjenje naizmjeničnom i jednosmjernom strujom, EQT standardno ima CCS utičnicu za punjenje i CCS kabl za punjenje.

Punjenje na putu na sve više javnih stanica za punjenje

Mercedes me Charge omogućava Mercedes-EQ korisnicima praktičan pristup javnim punjačima različitih provajdera širom Evrope uz samo jedan ugovor. Pored toga, nakon što samo jednom sačuvaju željeni način plaćanja, oni imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa jednostavnim naplatom.

Aplikacija Mercedes me prikazuje tačnu lokaciju, trenutnu dostupnost i cijene na odabranoj stanici za punjenje. Na stanici za punjenje autentifikacija se odvija preko displeja multimedijalnog sistema MBUX, aplikacije Mercedes me ili kartice za punjenje Mercedes me Charge. Sve ostalo se upravlja automatski preko Mercedes me Charge.