Predstavljanje u Zagrebu
18

Rimac dva puta zvao robotaksi, ali nije došao: "Imali smo problemčić s kočnicom"

S. M.
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Danas je u Karestincu kraj Zagreba Mate Rimac predstavio robotaksije, koji će se zvati Verne. Rimac je na predstavljanju preko aplikacije pozvao robotaksi, ali bezuspješno.
Tokom predstavljanja je Rimac dvaput pokušao pozvati robotaksi na binu preko aplikacije, ali auto nije niti jednom došao.

"Probali smo to stotinu puta i funkcionisalo je. Čini se da je došlo do problema, moj tim će to provjeriti", rekao je Rimac.

Nakon toga Rimac je nastavio govoriti o karakteristikama robotaksija.

Rimac je za robotaksije dobio 179.5 miliona novca iz Evropske unije, a cijeli projekt, probio je niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana, piše Index.hr.

Hrvatski portal ističe da na dosta pitanja o realizaciji projekta robotaksija i dalje nema odgovora.

"Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu. Auto je jedan od elemenata ekosustava. Mi sami radimo automobil i gradimo fabriku u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu. Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti. Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija", rekao je Rimac.

Istakao je da će za svaki problem u saobraćaju i nesreću odgovarati kompanija.

"Godinama ćemo poboljšavati sustav, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača. U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na hiljade auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije, 30 dodatnih gradova je u planu", rekao je Rimac.